<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Duitsland legaliseert hulp bij zelfdoding

Sanne Gerrits 3 maart 2020
image
Foto: Bill Oxford - Unsplash

Het Duitse Federale Constitutionele Hof heeft besloten: Voortaan is hulp bij zelfdoding in Duitsland toegestaan.

Op 26 februari heeft het hoge Duitse rechtsorgaan dat zich buigt over grondwettelijke zaken, geoordeeld dat de Duitse wet uit 2015, die hulp bij zelfdoding verbood, ongrondwettelijk is. Dat meldt Die Tagespost.

“De persoonlijke vrijheid van een staatsburger houdt ook het recht in om zijn leven te nemen en daarbij een hulpaanbod van een derde aan te nemen”, zei de voorzittende rechter Andreas Voβkuhle in zijn oordeel.

‘Bedrijfsmatige’ hulp toegestaan

De wet die hulp bij zelfdoding verbood, kwam op 6 november 2015 door de Duitse Bundestag. In de wet stond dat allen die de zelfdoding van anderen willen bevorderen, en hiervoor op zakelijke wijze de gelegenheid scheppen, strafbaar zijn met een vrijheidsstraf van hoogstens drie jaar of een boete. De zelfmoordenaar of zijn naaste die hem ‘niet-zakelijk’ bijstaat was nooit strafbaar onder deze wet.

In Duitsland was het voor de wet namelijk zo, dat bedrijven en andere aanbieders als ‘sterfverenigingen’ deze hulp met of zonder winstoogmerk aanboden. Deze bedrijven kunnen nu weer aan het werk in Duitsland.

Weigerende artsen

De wet betekent niet dat artsen nu verplicht worden om een patiënt die vraagt om hulp bij zelfdoding te bedienen. Zij kunnen weigeren met een beroep op bepalingen uit de wet verdovende middelen.

Het ‘doden op verzoek’ blijft ook na deze uitspraak verboden. Ten slotte staat het de wetgevers vrij, om bepalingen te formuleren waaraan de hulp bij zelfdoding moet voldoen.

Duitse kerken kritisch en bezorgd

Desalniettemin reageerden de bisschoppen in een gezamenlijke verklaring met de Raad van Evangelische Kerken kritisch en bezorgd op de rechterlijke uitspraak.

“Dit oordeel is een inbreuk op onze bevestiging en bevordering van een cultuur gericht op het leven”, verklaren de kerken in een persverklaring. De kerken vrezen dat “het toelaten van georganiseerde aanbieders van zelfdoding oude of zieke mensen op subtiele wijze onder druk kunnen zetten, om van het aanbod gebruik te maken.”

Meer inzet vanuit kerken

“Onder de manier van omgaan met ziekte en dood liggen vragen over ons menszijn en onze maatschappij”, schrijven de Duitse kerken verder. “De waarde en waardigheid van een mens mag niet zijn mogelijkheid tot prestatie of zijn nut zijn. Zij zijn de uitdrukking van God die hen geschapen heeft naar zijn beeld en hen bevestigt en dat de mens zijn leven voor God verantwoordt.”

De kerken beloven zich in te zetten voor mensen in kwetsbare situaties. Ze zijn van plan hun aanbod in palliatieve zorg en hospice verzorging verder uit te bouwen. Ook willen zij mensen die eenzaam zijn beter begeleiden. “Wij zullen ons er verder voor inzetten, dat georganiseerd aanbod van zelfdoding in ons land geen geaccepteerde normaliteit wordt.”

(Bron: Die Tagespost)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.