fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Europese en Amerikaanse bisschoppen pleiten voor trans-Atlantisch verbond

Carol Glatz - CNS 9 juni 2021
image
Kardinaal Jean-Claude Hollerich, voorzitter van de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE). Foto: CNS Photo - Paul Haring

De voorzitters van de bisschoppenconferenties uit de Europese Unie en uit de Verenigde Staten roepen hun regeringsleiders op om samen te werken voor een meer rechtvaardige, vreedzame en duurzame wereld.

Hun oproep staat in een gezamenlijke verklaring op dinsdag 8 juni, een week voorafgaand aan de trans-Atlantische top, die op 15 juni in Brussel zal plaatsvinden.

Trans-Atlantisch partnerschap

“We bidden dat de deelnemers worden geleid door wijsheid en wederzijds vertrouwen om de basis te leggen voor een hernieuwd trans-Atlantisch partnerschap voor meer vrede, gerechtigheid en duurzame menselijke ontwikkeling op onze continenten en in de wereld”, aldus de gezamenlijke verklaring.

“De Kerk aan beide kanten van de Atlantische Oceaan staat klaar om deze nobele inspanningen van onze besluitvormers te steunen”, staat in de verklaring die ondertekend is door kardinaal Jean-Claude Hollerich, voorzitter van de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE) en door aartsbisschop José H. Gomez, voorzitter van de Amerikaanse Conferentie van Katholieke Bisschoppen (USCCB).

‘Genezing van de zieke wereld’

De verklaring die namens alle Europese en Amerikaanse bisschoppen is geschreven, kreeg de titel Gedeelde verantwoordelijkheid voor de hele menselijke familie. De ondertekenaars zeiden dat het document is geïnspireerd op de encycliek Fratelli Tutti van paus Franciscus.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De bisschoppen dringen erop aan dat de EU en de VS partners zullen zijn “bij het aansturen van multilaterale inspanningen voor de genezing van de zieke wereld”. Ze schrijven dat de katholieke Kerk de twee partijen wil aanmoedigen om de top te zien als ‘een springplank’ naar gezamenlijke actie voor het aangaan van de huidige uitdagingen en behoeften.

Eerlijke verdeling vaccins

De wereld heeft dringend behoefte aan “een mensgericht en rechtvaardig herstel van de pandemie en de gevolgen ervan”. De bisschoppen pleiten voor de rechtvaardige verdeling van vaccins. Ook hopen ze op meer gezamenlijke inspanningen om vrede over de hele wereld te bevorderen en te zorgen voor het gemeenschappelijk huis van de mensheid.

image
Aartsbisschop José H. Gomez, voorzitter van de Amerikaanse Conferentie van Katholieke Bisschoppen (USCCB). Foto: CNS Photo, via aartsbisdom Los Angeles

Een hernieuwing van de trans-Atlantische banden is volgens de bisschoppen mogelijk, doordat ze geworteld zijn in de gedeelde waarden van vrijheid, democratie, rechtsstaat, gerechtigheid en respect voor het menselijk leven. Ook delen de EU en VS de inzet “voor de bevordering van mondiale vrede, gerechtigheid en menselijke ontwikkeling”.

Integrale ecologie

Ze roepen daarom de regeringsleiders op om “bakens van vertrouwen” in de hele wereldgemeenschap te zijn die de multilaterale samenwerking nieuw leven kunnen inblazen en kunnen aangaan”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ten slotte moedigen de bisschoppen de besluitvormers van de VS en de EU aan om toekomstige maatregelen te baseren op “het concept van integrale ecologie zoals uiteengezet in Laudato Si. Dit concept omvat de uitdaging om klimaatverandering aan te pakken als een kans om de algemene levensomstandigheden, gezondheid, transport, energie en veiligheid, en om nieuwe banen te creëren.”

‘Solide basis’

“Ook al is het trans-Atlantische partnerschap gebaseerd op een solide basis van gemeenschappelijke principes en waarden”, aldus de aartsbisschop en kardinaal, “het moet voortdurend worden gekoesterd om het nog vruchtbaarder en wederzijds voordelig te maken, niet alleen voor onze burgers, maar ook voor de dienst van de hele menselijke familie.”

https://www.kn.nl/donaties/