<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Extra beveiliging voor Weense kerken wegens ‘islamitisch gemotiveerde dreiging’

Luuk van den Einden 16 maart 2023
image
Politieagenten bewaken de Weense Sint-Stefanuskathedraal na de islamitische terreuraanslag die in november 2020 plaatsvond in de binnenstad. Oostenrijkse veiligheidsdiensten hebben signalen voor een nieuwe aanslag opgevangen. Foto: CNS - Radovan Stoklasa, Reuters

Gebedshuizen in Wenen worden streng bewaakt vanwege de mogelijkheid op een aanslag uit islamitisch-extremistische hoek. Oostenrijkse veiligheidsdiensten vermoeden dat met name christelijke migranten uit het Midden-Oosten het doelwit van extremisten zouden kunnen worden.

Volgens de Oostenrijkse politie worden niet alleen kerken, maar ook andere gebedshuizen beveiligd. Agenten met helmen, kogelvrije vesten en geweren zijn aanwezig op verschillende locaties in de hoofdstad.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Ze zullen bewakingsactiviteiten uitvoeren en ook controles doen in het wegverkeer”, heeft politiewoordvoerder Markus Dittrich aan Radio Wien laten weten.

Volgens Dittrich hebben er meerdere huiszoekingen plaatsgevonden, waaronder in de garage van de Technische Universiteit van Wenen. Er zijn nog geen arrestaties geweest. Hoe lang de acties zullen doorgaan, kan de woordvoerder nog niet zeggen.

Syrische burgeroorlog

De politieacties zijn ingesteld als reactie op signalen van een “islamitisch gemotiveerde dreiging” die Oostenrijkse veiligheidsdiensten hebben opgepikt, meldt de NOS. Mogelijk zou de verjaardag van de Syrische burgeroorlog, die op 15 maart 2011 uitbrak, een aanleiding kunnen zijn.

Toni Faber, plebaan van de Sint-Stefanuskathedraal, heeft tegenover persbureau Kathpress bevestigd op de hoogte te zijn van de dreiging, maar er verder niets over kwijt te kunnen. Volgens Michael Prüller, woordvoerder van het aartsbisdom Wenen, is het risico van een aanslag “niet zo evident dat de kerken gesloten moeten worden”.

Migranten als doelwit

Volgens onbevestigde berichten zouden christelijke migranten uit Syrië het beoogde doelwit zijn, maar ook andere groepen worden als doelwit genoemd. Anba Gabriel, de koptisch-orthodoxe bisschop voor kopten in Oostenrijk en Duitstalig Zwitserland, heeft laten weten dat Syrische jihadisten het op Egyptische christenen in Oostenrijk gemunt zouden hebben.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Oostenrijk heeft al vaker met jihadisme te maken gehad. In november 2020 opende een sympathisant van Islamitische Staat het vuur op voorbijgangers. Daarbij werden vier mensen gedood en vielen 22 gewonden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.