fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Filipijnse president raadt kerkbezoek af: ‘Betaal deze idioten niet’

KN Redactie 28 november 2018
image
(Foto: CNS)

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft katholieken afgeraden om kerkdiensten te bezoeken en “voor deze idioten te betalen”. Katholieken kunnen beter een eigen kapel bouwen in plaats van geld aan de Kerk te geven, vindt hij.

“Wanneer iemand gedoopt wordt, moet je betalen. Wanneer iemand sterft, moet je betalen. Bouw thuis je eigen kapel en bid daar. Je hoeft niet naar de Kerk om voor deze idioten te betalen”, zei Duterte tijdens een toespraak op maandag.

‘Heilige Rodrigo’

Hoewel Duterte aan het hoofd staat van een overwegend katholiek land, schuwt de president verbale aanvallen op de Kerk niet. Op 1 november zei hij dat christenen een afbeelding van hem op kerkaltaren zouden moeten plaatsen, in plaats van daar “dronken heiligen” af te beelden. “Wie zijn die stomme heiligen? Ze zijn slechts dronken”, aldus Duterte volgens dagblad The Philippine Star. “Neem een van mijn foto’s en zet die op het altaar: Heilige Rodrigo.”

Misbruikt door jezuïet

In augustus noemde Duterte de Kerk een “hypocriete instelling”. Tijdens een ontmoeting met zakenlieden richtte hij nogmaals zijn pijlen op de Kerk. “Is hier een bisschop aanwezig? Ik wil hem een klap geven”, zei de president. In juni omschreef Duterte God als “stom” en als “hoerenzoon”.

Volgens de woordvoerders van de president moeten zijn uitspraken in de juiste context geïnterpreteerd worden. Naar verluidt zou Duterte misbruikt zijn door een jezuïet toen hij op een katholieke school zat. (CNA)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.