<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Gevangen Nicaraguaanse bisschop genomineerd voor Europese mensenrechtenprijs

Selinde van Dijk-Kroesbergen 26 september 2023
image
De Nicaraguaanse bisschop Rolando Álvarez van Matagalpa op een foto uit 2022. Het Europees Parlement nomineerde hem voor de Sacharovprijs vanwege zijn inzet om de democratie en mensenrechten in Nicaragua te beschermen tegen de grillen van het Ortega-regime. Foto: OSV News - Maynor Valenzuela, Reuters

Het Europees Parlement heeft bisschop Rolando Álvarez genomineerd voor een belangrijke mensenrechtenprijs. De Europarlementariërs roemen de Nicaraguaanse bisschop om zijn standvastige verzet tegen de Ortega-dictatuur, die hem al maanden gevangenhoudt.

Met de Sacharovprijs eert het Europees Parlement personen en organisaties die op uitzonderlijke wijze mensenrechten en vrijheden verdedigen. De nominaties werden op 20 september gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de commissies Buitenlandse Zaken en Ontwikkeling, samen met de subcommissie Mensenrechten.

Genomineerden

In totaal steunden 43 Europarlementariërs de nominatie van Álvarez en de Nicaraguaanse activiste Vilma Núñez de Escorcia.

Andere genomineerden zijn onder meer ondernemer Elon Musk; Afghaanse onderwijsactivisten Marzia Amiri, Parasto Hakim en Matiullah Wesa; en Nino Lomjaria, voormalig volksombudsman van Georgië.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Álvarez, bisschop van Matagalpa, is een van de felste critici van het regime van president Daniel Ortega”, zo verklaart het Parlement de reden voor de nominatie van de bisschop op zijn website. “In februari 2023 werd hij, nadat hij had geweigerd het land te verlaten, veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf en werd zijn staatsburgerschap ingetrokken.”

Fundamentele vrijheden

Sinds 1988 wordt de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken jaarlijks toegekend aan individuen en groepen die strijden voor de verdediging van de mensenrechten en fundamentele vrijheden. Aan deze prestigieuze prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden.

Op 19 oktober zullen de voorzitter van het Parlement en de leiders van de politieke coalities de winnaar bepalen. De prijsuitreiking vindt plaats op 13 december in Straatsburg.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.