<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

IS eist aanslag kerk Filipijnen op

KN Redactie 28 januari 2019
image
De kathedraal van Jolo kort na de aanslag Foto: CNS Photo/Filipijnse strijdkrachten via Reuters

De islamitische terreurorganisatie IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist van de dubbele aanslag, zondagmorgen, op een katholieke kerk in de Filipijnen. Daarbij vielen 18 doden en 83 gewonden, meldt AsiaNews.

De aanslag vond plaats in de plaats Jolo op het gelijknamige eiland ten zuidwesten van Mindanao. Doel van de aanslag was de kathedraal van Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel. Een zelfmoordterrorist bracht kort na de zondagsmis zijn bomgordel in de kerk tot ontploffing. Een tweede deed dat kort daarna op het naast de kathedraal gelegen parkeerterrein. Onder de doden waren verschillende militairen die op het tumult waren afgekomen.

Veroordeeld

De islamitische terreurbeweging IS liet via internet weten verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. Vanuit Panama veroordeelde paus Franciscus de aanslag in scherpe bewoordingen.

Ook de vroegere bisschop van Jolo, mgr. Angelito Rendon Lampon, reageerde op het nieuws. Hij was van 1998 tot vorige week bisschop van Jolo, tot zijn benoeming tot aartsbisschop van Cotabato. “In die twintig jaar zijn er zeven aanslagen met handgranaten op onze kathedraal geweest.”

Autonomie

De Filipijnse bisschoppenconferentie stuurde een condoleancebericht aan de nabestaanden en een steunbetuiging voor de gewonden en hun naasten. “Tegelijk veroordelen wij deze daad van terreur, slechts een paar dagen na de volksraadpleging over de Bangsamoro-wet.” De wet regelt opnieuw de autonomie van de overwegend islamitische regio Mindanao.

Overgangsfase

De bisschoppen vragen in deze overgangsfase “onze christenbroeders om de handen ineen te slaan met alle vredelievende islamitische en inheemse gemeenschappen in de afwijzing van het gewelddadige extremisme.” Zij spreken de hoop uit op een vreedzame toekomst voor de regio. (AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.