<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Azië

Priester neergeschoten tijdens Mis in Myanmar te midden van gewelddadig conflict

Emma Koevoets 15 april 2024
image
Een biddende priester tijdens een buitenmis in Yangon, Myanmar. Foto: OSV News - Jorge Silva, Reuters

Een priester uit Myanmar is neergeschoten tijdens de ochtendmis in de door conflicten geteisterde noordelijke deelstaat Kachin. Deze aanval vond plaats te midden van voortdurende gewelddadigheden tussen de militaire junta en verzetsgroepen in het gebied.

Volgens kerkelijke bronnen reden op 12 april twee gemaskerde mannen op een motorfiets de kerk binnen en openden ze het vuur op pater Paul Khwi Shane Aung (40), pastoor van de St. Patrick’s Church in de stad Mohnyin, wat ligt in het noorden van Myanmar.

Volgens het Aziatische, katholieke persbureau UCA News werd de gewonde priester met spoed naar een ziekenhuis in Mohnyin gebracht en daarna overgebracht naar een ander ziekenhuis in Myitkyina.

Zuiveringscampagnes

Het motief achter de aanval is nog niet bekend. De schutters zijn momenteel nog steeds op vrije voeten. In februari waarschuwde Christian Solidarity International, een hulporganisatie, voor een toename van geweld gericht tegen de vervolgde christelijke minderheid in Myanmar.

Een pleitbezorger benadrukte dat christenen uit etnische minderheden daar “worden blootgesteld aan brute etnische zuiveringscampagnes”.

Aung wordt vermeld als priester in de Mohnyin-zone op de website van het bisdom van Myitkyina. Hij werd tot priester gewijd in 2013.

Militaire coup

Sinds de militaire staatsgreep in februari 2021 wordt Myanmar al geruime tijd geteisterd door gewelddadige conflicten.

In 2021 drong Kardinaal Charles Maung Bo, voorzitter van de Birmese bisschoppenconferentie, er bij katholieken in Myanmar op aan om Gods barmhartigheid te delen te midden van het lijden veroorzaakt door de militaire coup in het land.

‘Onschuldigen gedood’

In datzelfde jaar merkte de prelaat op dat Myitkyina het toneel was geworden van een “grote tragedie”, waarbij “onschuldigen op straat werden gedood”.

“We hebben het licht van Gods barmhartigheid nodig in Myanmar”, zei Bo destijds.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

De aanval op pater Aung gebeurde slechts enkele weken na nadat dominee Nammye Hkun Jaw Li (47) van de Kachin Baptistenconventie werd doodgeschoten terwijl hij in zijn computerwinkel aan het werk was op 18 maart.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.