<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Russische bezetter sluit meer kerken in Oekraïne

Gina Christian - OSV News 29 maart 2024
image
Een verwoeste kerk in de Oekraïense regio Donetsk. Foto: OSV News - Vladyslav Musiienko, Reuters

In de Oekraïense regio Donetsk heeft de Russische bezetter opnieuw kerken gesloten. In het gebied, waar ook geen priesters meer aanwezig zijn, is er voor gelovigen “geen enkele mogelijkheid” om fysiek deel te nemen aan Missen.

Het in Kiev gevestigde Instituut voor Religieuze Vrijheid meldde eerder deze week dat Russische militanten sinds het begin van het jaar bezig zijn met het in beslag nemen van kerken van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk. Daarmee wordt “gelovigen de toegang tot kerken voor gebeden en aanbidding” ontzegd.

‘Verstoken van erediensten’

Gelovigen hebben een beroep gedaan op lokale bestuurders van de ‘Volksrepubliek Donetsk’, die wel door Rusland maar niet door Oekraïne en de rest van Europa erkend wordt.

De bezetter heeft tot nu toe niet gereageerd op de verzoeken van de gelovigen, waardoor zij “verstoken blijven van de mogelijkheid om hun kerken te bezoeken en erediensten te houden”, aldus het Instituut voor Religieuze Vrijheid.

Priesters die in de gesloten kerken werkzaam waren “zijn verdreven uit de bezette gebieden,” aldus het instituut.

Geen priesters meer

Volgens de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk zijn er geen geestelijken meer in de bezette regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. In november 2022 werden twee Oekraïense Grieks-katholieke priesters ontvoerd uit hun kerk in de stad Berdyansk.

De priesters hadden geweigerd hun parochianen in de steek te laten na de Russische invasie.

‘Gemarteld zonder genade’

De redemptorist Ivan Levitsky wordt waarschijnlijk vastgehouden in een gevangenis in de Russische regio Rostov. Zijn mederedemptorist Bogdan Geleta wordt naar verluidt vastgehouden in een gevangenis op de door Rusland bezette Krim. Van Geleta is bekend dat hij lijdt aan een acute vorm van diabetes.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Kort nadat de patersgevangen waren genomen, meldde aartsbisschop Sviatoslav Sjevtsjoek, hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk, dat hij “het trieste nieuws had ontvangen dat onze priesters zonder genade worden gemarteld”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.