<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Rusland doet katholieke instellingen in de ban in bezet Oekraïne

Luuk van den Einden 12 december 2023
image
Een zuster overlegt met vrijwilligers over noodhulp in de Oekraïense regio Zaporizja. Katholieke hulporganisaties in de regio zijn door de Russische bezetter verboden verklaard. Foto: OSV News - Konstantin Chernichkin, CNEWA

De Russische bezetter heeft de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk en een groot aantal katholieke hulporganisaties verboden in de Oekraïense regio Zaporizja. De Russen beweren dat de organisaties, die humanitaire hulp verlenen, zich schuldig maken aan terroristische activiteiten.

De Grieks-katholieke Kerk in de Oekraïense regio Zaporizja heeft een bevel ontvangen waarin staat dat de Kerk verboden is verklaard en dat al haar bezittingen aan het bestuur van de regio toekomen. Dat bevel is ondertekend door Yevgeny Balitsky, die door het Kremlin als bestuurder van het bezette gebied is aangesteld.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De Oekraïense Grieks-katholieke Kerk is een oosterse Kerk in eenheid met Rome. Ongeveer 3,5 miljoen Oekraïense katholieken zijn lid van deze Kerk. De regio Zaporizja werd vorig jaar tijdens de Russische invasie veroverd en op 30 september via een omstreden, internationaal niet erkend referendum geannexeerd. De Oekraïners hebben tijdens hun tegenoffensief van afgelopen zomer een belangrijk deel kunnen heroveren, inclusief de gelijknamige hoofdstad.

‘Rellende’ parochianen

Het bevel dateert al van 26 december 2022, maar de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk heeft er naar eigen zeggen nu pas lucht van gekregen. Volgens Balitsky zijn de activiteiten van de Kerk in strijd met “de wetgeving inzake religieuze en publieke organisaties van de Russische Federatie”.

Volgens het document werken kerkleiders “in het belang van buitenlandse inlichtingendiensten”, terwijl parochianen hadden deelgenomen “aan rellen en anti-Russische bijeenkomsten in maart en april 2022”.

‘Explosieven en vuurwapens’

Het bevel beweert ook dat kerken en gebouwen “explosieven en vuurwapens” hadden opgeslagen en “literatuur die oproept tot de schending van de territoriale integriteit van de Russische Federatie” hadden verspreid.

Het bevel beschuldigt Oekraïens Grieks-katholieke gemeenschappen van “actieve deelname (…) in de regio Zaporizja aan activiteiten van extremistische organisaties en propaganda van neonazistische ideeën”.

Hulpgoederen en voedsel

Met het bevel zijn ook de Ridders van Columbus en Caritas, de officiële humanitaire tak van de katholieke Kerk verboden verklaard in de regio. De Ridders van Columbus “worden geassocieerd werden met de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten en het Vaticaan”. De orde zet zich sinds de invasie in om Oekraïners aan hulpgoederen, voedsel en medische benodigdheden te helpen.

https://www.kn.nl/donaties/

Waarom de caritasorganisaties in de ban worden gedaan, staat niet in het document. Wel worden een aantal verschillende caritastakken genoemd die verboden zijn: die van Canada, de Verenigde Staten, Polen, Tsjechië en de regionale afdelingen in Donetsk en Melitopol.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.