<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Burkina Faso betreurt katholieke en islamitische slachtoffers na weekend vol aanslagen

Luuk van den Einden 27 februari 2024
image
Een demonstrant houdt de vlag van Burkina Faso omhoog tijdens protesten in 2014. Het land is al tijden onrustig en aanslagen komen alsmaar vaker voor: deze zondag waren een katholieke kerk en een moskee doelwit. Foto: OSV News - Joe Penney, Reuters

Vijftien mensen zijn zondag omgekomen tijdens een aanslag op een katholieke kerk in Essakane, een plaats in Burkina Faso. De aanslag vond plaats toen daar de Mis werd gevierd. Op dezelfde dag werd ook een moskee aangevallen.

Twaalf kerkgangers stierven ter plaatse en drie anderen stierven terwijl ze werden behandeld in een ziekenhuis. Twee gewonden zijn nog in leven; dat is de sombere balans die bisschop Laurent Birfuoré Dabiré van het bisdom Dori, waar Essakane deel van is, in een verklaring na de aanslag opmaakt.

‘Bidden voor bekering’

“In deze pijnlijke omstandigheden nodigen wij u uit om te bidden voor de eeuwige rust van hen die in het geloof zijn gestorven, voor de genezing van de gewonden en voor de troost van bedroefde harten”, aldus de bisschop in zijn verklaring, meldt OSV News.

“We bidden ook voor de bekering van hen die dood en verwoesting blijven zaaien in ons land. Mogen onze inspanningen van boetedoening en gebed tijdens deze Veertigdagentijd vrede en veiligheid brengen in Burkina Faso.”

Pauselijk medeleven

Paus Franciscus heeft zijn droefenis over deze “tragische terroristische aanslag” per telegram bekendgemaakt. “Haat is niet het antwoord op conflicten”, aldus de paus.

In zijn boodschap heeft paus Franciscus ook zijn medeleven betuigd met de nabestaanden van een andere aanslag, die ook op zondag in Burkina Faso plaatsvond. Bij een aanslag op een moskee in Natiaboani, in het oosten van het land, kwamen tientallen mensen om.

Christenen steeds vaker doelwit

Volgens persbureau AP is de verantwoordelijkheid voor de aanslag op de kerk in Essakane nog niet opgeëist. De aard en handelswijze van de aanslag doet vermoeden dat jihadisten achter de aanval zitten. Christenen in Burkina Faso zijn de afgelopen jaren steeds vaker het doelwit geweest van terroristische groeperingen te midden van politieke en sociale onrust.

“Sinds 2015 zijn de noordelijke en oostelijke delen van het land een hotspot geworden van gewelddadige extremisten”, meldt Kerk in Nood International. “Burkina Faso is inmiddels het belangrijkste theater van jihadistische terreur in de Sahelregio.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Het geweld en de onrust, wat escaleerde na twee staatsgrepen in 2022, heeft ertoe geleid dat meer dan een miljoen mensen hun huizen ontvluchtten, parochies en scholen werden verlaten en kinderen onder dwang werden gerekruteerd om kindsoldaat te worden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.