fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Japanse bisschoppen: Moord op oud-premier Abe is ‘uitdagen van God’

Elise Ann Allen - Crux 14 juli 2022
image
Rouwende Japanners bidden bij een herdenkingsplek voor oud-premier Abe bij het hoofdkantoor van de Japanse liberaal-democratische partij in Tokio. Foto: CNS - Kim Kyung-Hoon, Reuters

In een verklaring van 12 juli gingen de Japanse bisschoppen in op de “schokkende” moord op oud-premier Shinzo Abe vorige week en riepen ze op tot het beschermen van het leven “van begin tot eind”.

In hun verklaring veroordeelden de bisschoppen de moord op Abe en noemde zij die een “vreselijke schok”.

“Je eigen wil proberen door te drukken door met geweld het leven aan te vallen”, schreven ze ook, “is het uitdagen van God, de Schepper van het leven”.

“Christenen geloven dat God het leven heeft geschapen, dat het leven een gave is die beschermd moet worden van begin tot eind”, aldus de bisschoppen, die het belang onderstreepten van menselijke waardigheid en het steunen van en solidair zijn met mensen in nood.

Compassie en steun

“Wanneer veel mensen hun vrijheid gebruiken om hun leven te verbeteren, is het normaal dat meningsverschillen zich voordoen”, aldus de bisschoppen. “Maar niemand kan die verschillen met geweld aanvechten.”

De bisschoppen zeiden verder dat “we moeten bidden en handelen in de hoop op een samenleving die gebaseerd is op Gods genade, waar sprake is van wederzijdse compassie en steun, in plaats van een samenleving die gedomineerd wordt door geweld”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kerk verantwoordelijk voor problemen

De Japanse oud-premier Abe stierf op 8 juli nadat hij was neergeschoten terwijl hij in de stad Nara op straat een toespraak hield als onderdeel van een verkiezingscampagne.

Volgens Japanse media vermoordde de 41-jarige Tetsuya Yamagami de oud-premier, omdat diens grootvader de uitbreiding van de Verenigingskerk steunde, gesticht door de Koreaanse dominee Sun Myung Moon. Bronnen bij de Japanse politie lieten weten dat Yamagami de Kerk verantwoordelijk hield voor problemen in zijn familie.

Pausbezoek

Shinzo Abe was voor het eerst premier van Japan in 2006 en opnieuw van 2012 tot 2020, voordat hij vanwege gezondheidsredenen een stap terug deed.

Een jaar daarvoor, november 2019, ontmoette Abe paus Franciscus tijdens diens bezoek aan Japan.

De paus liet afgelopen zaterdag per telegram aan de nuntius in Japan weten dat hij “diep bedroefd” was door de moord op de oud-premier en noemde die een “zinloze daad”.

image
Paus Franciscus ontmoette toen nog premier Abe tijdens zijn bezoek aan Japan in november 2019. Foto: CNS - Paul Haring