<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

SGP-politici en Italiaanse gezinsminister ondertekenen verklaring tegen draagmoederschap

Emma Koevoets 4 april 2024
image
De Verklaring van Casablanca markeert een stap in de richting van een wereldwijd verbod op draagmoederschap. Leah Newhouse - pexels.com

De Italiaanse minister voor Familiezaken, Eugenia Rocella, zal vrijdag in Rome spreken op een conferentie waar een verklaring tegen draagmoederschap wordt ondertekend. Ook twee SGP-politici en een Franse feministe zijn aanwezig.

Minister Rocella was eerder actief in een katholieke beweging ter bevordering van het traditionele gezin. Hoewel draagmoederschap al verboden was in Italië, zal het nu ook verboden worden voor Italiaanse burgers om het elders te praktiseren.

Tijdens de tweedaagse conferentie wordt de Italiaanse wetgeving gepresenteerd als voorbeeld. Voor de ondertekenaars markeert de zogenoemde Verklaring van Casablanca een stap in de richting van een wereldwijd verbod op draagmoederschap.

Op vrijdagmiddag zullen de twee SGP-leden, Europarlementariër Bert-Jan Ruissen en Tweede Kamerlid Diederik van Dijk, naar Rome afreizen om hun handtekening onder de verklaring te zetten.

Draagmoederschap

Draagmoederschap is wanneer een vrouw (de draagmoeder) zwanger wordt met de intentie om het kind na de geboorte aan een ander individu of koppel (de wensouders) af te staan. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals medische onvruchtbaarheid bij een van de partners of omdat een homoseksueel koppel een kind wil krijgen. Het is een complex ethisch en juridisch vraagstuk dat in verschillende landen op diverse manieren wordt gereguleerd.

Verlatingstrauma

Tijdens de conferentie zal ook de Franse feministe Olivia Maurel het woord nemen. Maurel, zelf geboren uit een draagmoeder, voert een strijd tegen draagmoederschap omdat ze het beschouwt als schadelijk voor het kind. Ze deelt haar ervaring van een verlatingstrauma, wat bij haar heeft geleid tot ernstige depressie.

Nederlands wetsvoorstel

In Nederland is draagmoederschap momenteel alleen toegestaan wanneer de draagmoeder binnen de eigen kring wordt gevonden. Er mag geen commercieel belang aan verbonden zijn, wat betekent dat draagmoederschap niet tegen betaling mag worden uitgevoerd.

Een vorig jaar ingediend wetsvoorstel zou de toekenning van ouderschap na draagmoederschap binnen Nederland moeten regelen, evenals de erkenning van ouderschap na draagmoederschap uit het buitenland.

‘Veel stille ellende’

Dit wetsvoorstel moet nog worden behandeld in de Tweede Kamer, maar wat de SGP betreft, mag het direct verworpen worden. De partij stelt op haar website dat de praktijk van draagmoederschap bij veel mensen weerstand oproept. “Uit angst voor de felle lobby uit onder meer de LHBTI-hoek, gedogen we veel stille ellende”.

De SGP benadrukt dat de belangen van kwetsbare kinderen en vrouwen niet mogen worden verwaarloosd ten gunste van de verlangens van wensouders.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

De partij ziet het als belangrijk dat er nu een brede internationale coalitie is opgestaan die pleit voor een wereldwijd verbod op draagmoederschap.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.