<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Klimaatactivisten verstoren Mis in Turijn met pauselijke klimaatteksten

Luuk van den Einden 5 december 2023
image
Klimaatactivisten verstoorden zondag een Mis in de Dom van Turijn. Bij wijze van protestactie lazen ze klimaatteksten van paus Franciscus voor. Foto: YouTube - Il Fatto Quotidiano

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben zondag een Mis in de Dom van Turijn verstoord. Daarbij lazen ze klimaatteksten van paus Franciscus voor. De aartsbisschop van Turijn reageert laconiek: “De viering van de Eucharistie is geen geschikt moment voor activisme.”

De leden van klimaatgroep Extinction Rebellion voerden hun actie uit tijdens een Mis die gevierd werd door de Turijnse aartsbisschop Roberto Repole. Kort voordat de aartsbisschop zijn overweging zou uitspreken, stonden de klimaatactivisten een voor een op om teksten van paus Franciscus hardop voor te lezen.

Pauselijke teksten

Het ging daarbij om fragmenten uit de encycliek Laudato si’ en de apostolische exhortatie Laudate Deum. In beide teksten schrijft paus Franciscus over klimaatverandering en de verantwoordelijkheid die de mensheid tegenover de aarde en de schepping heeft. De actievoerders citeerden onder meer een passage uit Laudato si’ waarin de paus oproept tot “een gesprek waaraan iedereen mag meedoen, aangezien de klimaatcrisis ons allemaal aangaat”.

Een deel van de actie is gefilmd en op YouTube verschenen. De video is enkel in het Italiaans beschikbaar.

Tegenover persbureau Catholic News Agency verklaart een woordvoerder van Extinction Rebellion dat de organisatie geen centrale leiding kent, maar dat groepen “zelf bepalen hoe ze actievoeren”. Volgens de website van de Italiaanse tak van de groep was de actie in de Turijnse Dom bedoeld “om de kerkgangers te wijzen op de woorden van de paus over de klimaatcrisis”.

‘Geen geschikt moment’

Aartsbisschop Repole reageert in een verklaring vrij laconiek op de gebeurtenis. Hij geeft aan “respect te hebben voor de mensen die zich inzetten voor de bescherming van de schepping” en laat weten dat hij “waardeert dat de activisten van Extinction Rebellion zich daaraan toewijden”.

Over de manier waarop dat in zijn Dom gebeurde, is hij alleen minder te spreken. “Ik betreur het dat de betogers besloten om in de kathedraal het woord te nemen zonder eerst te vragen of dat kon. Op die vraag zou ik geantwoord hebben dat we tijdens de Mis vaak bidden voor vrede en de bescherming van de schepping, maar dat de viering van de Eucharistie niet het geschikte moment voor activisme is.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op beelden van de actie is te zien dat de aartsbisschop de activisten aanvankelijk ruimte gaf voor hun verhaal. “Daarna heb ik hen gevraagd om te stoppen. De Mis moet gerespecteerd worden als een moment van gebed; zeker door mensen die beweren met respect voor eenieder te werken.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.