<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaanse rechtbank bevestigt straf voor klimaatactivisten in hoger beroep

Cindy Wooden - CNS 13 maart 2024
image
Het klimaatprotest in de Vaticaanse Musea in augustus 2022. Beeld: Youtube - Euronews

De Vaticaanse rechtbank heeft het hoger beroep van twee klimaatactivisten, die zich in augustus 2022 aan een beeld in de Vaticaanse Musea vastlijmden, verworpen. Het tweetal moet een schadevergoeding van zo’n 27.000 euro betalen.

Guido Viero (62) en Ester Goffi (26) werden in juni veroordeeld voor het beschadigen van een “publiek monument van onschatbare historische en artistieke waarde”. In augustus 2022 lijmden de klimaatactivisten zich bij wijze van protest vast aan de sokkel van een beeld in de Vaticaanse musea.

Het beeld dat zij voor hun kleverige demonstratie hadden uitgekozen was de Laocoöngroep. Dat beeld, dat een gebeurtenis uit de Trojaanse Oorlog verbeeldt, is waarschijnlijk in de eerste eeuw voor Christus op het Griekse eiland Rodos gemaakt.

Schadevergoeding en voorwaardelijke celstraf

De strafrechter van het Vaticaan had de twee klimaatactivisten veroordeeld tot het betalen van ongeveer 27.000 euro schadevergoeding voor hun protest, dat bedoeld was om de aandacht te vestigen op de gevolgen van klimaatverandering.

Viero en Goffi kregen ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden en voorwaardelijke boetes, die beide niet worden opgelegd als ze de komende vijf jaar geen misdrijven plegen in het Vaticaan.

De rechtbank van Vaticaanstad verwierp hun beroep op 12 maart en bevestigde hun vonnissen volledig.

‘Aandacht voor het klimaat’

De groep waartoe het tweetal behoort, ‘Ultima Generazione’ (Laatste Generatie), heeft op Instagram laten weten dat “Ester en Guido zich vastgelijmd hebben aan de sokkel van de Laocoöngroep om de aandacht te vestigen op de ineenstorting van het klimaat en op de noodzaak van snelle actie.”

Volgens de actiegroep werden zij gemotiveerd door oproepen van paus Franciscus om actie te ondernemen voor het klimaat.

Schadelijke lijm

Tijdens de rechtszaak zei Goffi, die een diploma in kunstconservering heeft, dat ze met restauratiedeskundigen had overlegd om er zeker van te zijn dat ze het onbetaalbare beeld niet zouden beschadigen.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Het hoofd van het marmerrestauratielaboratorium van de Vaticaanse Musea heeft juist verklaard dat de lijm waarmee zij hun handen hadden vastgeplakt, wel degelijk de sokkel heeft beschadigd.

De sokkel maakt geen deel uit van het originele beeld en is slechts ongeveer honderd jaar oud. De schade is inmiddels weggewerkt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.