<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaanse rechtbank veroordeelt klimaatklevers tot schadevergoeding en voorwaardelijke celstraffen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 juni 2023
image
Klimaatactivisten lijmden vorige zomer hun handen aan de Laocoöngroep in de Vaticaanse Musea vast. De Vaticaanse rechtbank veroordeelde hen gisteren tot zo'n 28.000 euro schadevergoeding en een voorwaardelijke celstraf. Foto: Frank Eiffert - unsplash

De Vaticaanse rechtbank heeft twee klimaatactivisten veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van zo’n 28.000 euro voor hun protest in augustus 2022 in de Vaticaanse Musea. Ook kregen ze voorwaardelijke celstraffen van negen maanden.

De twee klimaatactivisten van 62 en 26 jaar oud zijn lid van de milieugroep Ultima Generazione (Laatste Generatie). Vorige zomer lijmden ze hun handen vast aan de sokkel van een eeuwenoud beeldhouwwerk in de Vaticaanse Musea om de aandacht te vestigen op de gevolgen van klimaatverandering.

Troje

Het standbeeld van Laocoön dateert waarschijnlijk uit de eerste eeuw voor Christus. Het is de beroemdste beeldengroepen uit de Oudgriekse beeldhouwkunst. De Laocoöngroep omvat een Trojaanse priester en zijn twee zoons op het moment dat ze gewurgd worden door slangen. De beeldengroep drukt een scène uit het verhaal van de Trojaanse oorlog uit.

Schadevergoeding en opgeschorte straf

Maandag veroordeelden de Vaticaanse rechters de activisten tot een gezamenlijke schadevergoeding van ongeveer 28.000 euro om de schade die de lijm had veroorzaakt te herstellen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ze werden ook veroordeeld tot negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De straf wordt opgeschort als de activisten in de komende vijf jaar geen misdaden plegen in Vaticaanstad.

Daarnaast legde de rechtbank voorwaardelijke boetes op. Het gaat om boetes van ieder 1.500 voor de actie en 120 euro voor het negeren van bevelen van de autoriteiten. Een derde activist, die het protest filmde, kreeg een boete van zo’n 120 euro. Alle drie werden ze veroordeeld tot het betalen van de gerechtskosten voor het proces.

Geen schaamte

De twee activisten hielden tijdens het protest een spandoek omhoog met de tekst “Geen gas en geen steenkool”. Ook toonden ze het logo van de milieugroep.

Persbureau AP meldde dat een van de activisten tijdens de eerste hoorzitting van het proces op 24 mei zei zich niet te schamen voor zijn daden, aangezien hij vocht voor het voortbestaan van toekomstige generaties.

https://www.kn.nl/donaties/

De andere activist vertelde tijdens de hoorzitting dat ze experts had geraadpleegd om ervoor te zorgen dat ze het onschatbare beeld niet zouden beschadigen. Zelf heeft ze een opleiding als kunstconservator gevolgd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.