<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Mexicaanse president eist excuses van Spanje en de paus

KN Redactie 27 maart 2019
image
De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador Foto: CNS

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador wil dat Spanje en het Vaticaan excuses aanbieden voor de “invasie” van het Amerikaanse continent, vijf eeuwen geleden. Dat meldt persbureau AP.

Op maandag zei president Lopez Obrador een brief naar de Spaanse Koning Filips VI en naar paus Franciscus te hebben gestuurd. Daarin vraagt het Mexicaanse staatshoofd beide landen om zich te verontschuldigen voor wat hij als “invasie” omschrijft en voor “de vele misdaden” dat toen werden begaan.

Excuses aan inheemse volkeren

Er was volgens Obrador sprake van moordpartijen en dwang. “De zogeheten ontdekking kwam tot stand door het zwaard en het kruis”, aldus de president, die vraagt om excuses aan de originele inheemse volkeren, wiens mensenrechten zouden zijn geschonden.

De Spaanse regering heeft maandag een verklaring doen uitgaan waarin de inhoud van de brief “met klem” wordt tegengesproken. Ook beklaagt de regering zich over het feit dat de inhoud van de brief, die geschreven is op 1 maart, door de Mexicaanse president openbaar is gemaakt.

‘Gedeeld erfgoed’

“De aankomst, 500 jaar geleden, van Spanjaarden in wat vandaag het Mexicaans territorium is, kan niet geoordeeld worden in het licht van hedendaagse overwegingen”, aldus de Spaanse overheid. “Onze broederlijke volkeren hebben altijd ons gedeelde verleden zonder boosheid en met een constructief perspectief kunnen interpreteren, als vrije volkeren met een gedeeld erfgoed.”

Het Vaticaan heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van de Mexicaanse president.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.