<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales
Bijvoorbeeld

‘Ik vergeef al mijn vijanden en vraag God mij te vergeven’

Michaël As 13 april 2024

Drie jaar lang was David pastoor van het Mexicaanse Iguala. Maar in 1926 vlucht ook hij en duikt onder in de hoofdstad. De kerken hadden in opdracht van de regering de deuren moeten sluiten en de katholieke eredienst is verboden.

‘Woeste wolf’

Maar David voelt zich schuldig, hij heeft zijn parochianen in de steek gelaten. In februari 1927 schrijft hij: “Ik voel me verplicht mijn schapen te verdedigen tegen de woeste wolf.”

Hij keert dus terug naar Iguala. Die stad kan hij vanwege de strenge controles echter niet bereiken. Op 7 april waagt hij een nieuwe poging en koopt een kaartje voor de trein.

Bij de generaal in de eersteklascoupé

Generaal Adrián Castrejón ziet de priester instappen en stuurt een soldaat om hem uit te nodigen de reis in zijn eersteklascoupé voort te zetten. De generaal praat vaderlijk over de vervolging van de Kerk, vertelt David dat hij eigenlijk niets hoeft te vrezen… als hij maar bereid is zich aan de nieuwe wetten te onderwerpen. Dan zou hij hem zelfs bisschop maken van het nieuw op te richten bisdom Iguala van de nieuwe Mexicaanse staatskerk.

“Ik verklaar voor God dat ik onschuldig ben aan de misdaden waarvan ik word beschuldigd”
- Heilige David Uribe Velasco (1889-1927)

Verontwaardigd antwoordt David: “Generaal, als u uw vlag zou verraden, zou dat geen grote schande voor u zijn? Het zou een nog grotere schande voor mij zijn als ik mijn heilige geloof zou verraden.” Bij aankomst in Iguala wordt hij gearresteerd en in een vieze, donkere en vochtige cel gegooid.

‘Ik leg mij in handen van de Maagd van Guadalupe’

Op 11 april krijgt hij te horen dat hij de volgende dag terecht zal worden gesteld. Op een stuk papier schrijft hij: “Ik verklaar voor God dat ik onschuldig ben aan de misdaden waarvan ik word beschuldigd. Ik leg mij in zijn handen en in die van de heilige Maagd van Guadalupe. Ik vergeef al mijn vijanden en vraag God, en wie ik ook beledigd heb, mij te vergeven.”

Om drie uur ’s morgens wordt hij uit zijn cel gehaald. Bij kilometerpaal 168 stopt de auto. Eenmaal buiten valt de priester op zijn knieën, smeekt God hem zijn zonden te vergeven en Mexico en zijn Kerk te redden.

Een zegen voor zijn vervolgers

Dan staat hij weer op, kijkt de soldaten in de ogen en zegt: “Broeders, kniel neer, dan geef ik jullie mijn zegen. Ik vergeef jullie met heel mijn hart en vraag jullie voor mijn ziel bij God te bidden. Ik op mijn beurt zal jullie niet vergeten als ik voor Hem sta.”

https://www.kn.nl/categorie/bijvoorbeeld/

Na de mannen zijn zegen te hebben gegeven, schenkt hij de een zijn rozenkrans, een tweede zijn kruis en een derde zijn horloge. Daarop vindt de bevelhebbende officier het genoeg. Hij trekt zijn revolver en schiet de priester in de nek. Hij is op slag dood.

Heiligverklaring

Paus Johannes Paulus II verklaarde David Uribe Velasco in het Heilig Jaar 2000 heilig.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.