fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Nieuw-Zeelandse bisschoppen kritisch over nieuwe abortuswet

KN Redactie 24 maart 2020
image
Archiefbeeld: de Nieuw-Zeelandse kardinaal John Dew Foto: CNS Photo - Paul Haring

De bisschoppen van Nieuw-Zeeland hebben scherpe kritiek geuit op een nieuwe abortuswet die onlangs werd aangenomen.

Op 18 maart nam het Huis van Afgevaardigden van Nieuw-Zeeland een wetsvoorstel aan, waarin abortus tijdens de eerste twintig weken van de zwangerschap wordt gedecriminaliseerd.

‘Travestie van mensenrechten’

“In deze nieuwe wet worden de rechten van het ongeboren kind niet meer erkend”, zei Cynthia Piper namens de zes katholieke bisschoppen van Nieuw-Zeeland.

“Het is een travestie van de mensenrechten. Door te beweren dat de foetus geen rechtspersoon is, negeert men de realiteit dat er een genetisch uniek menselijk leven is begonnen dat niet het eigendom van de moeder of de vader is”, aldus Piper.

Ze vervolgde: “Dat de wet dit niet erkent, verandert niets aan wat een biologisch en menselijk feit is.”

Handtekening gouverneur-generaal nodig

Het wetsvoorstel werd in derde lezing aangenomen met 68 stemmen voor en 51 tegen. Om van kracht te worden is nu alleen nog de handtekening nodig van de gouverneur generaal, de vertegenwoordiger van de Britse koningin in Nieuw-Zeeland.

Abortus tot nu toe illegaal

In Nieuw-Zeeland was abortus tot nu toe illegaal, behalve in gevallen waarin twee artsen besloten dat de lichamelijke of geestelijke gezondheid van de vrouw ‘ernstig in gevaar’ zou zijn.

Aborteren na twintig weken zwangerschap was alleen toegestaan ​​in gevallen waarin het leven van de moeder op het spel stond, of om ernstig letsel te voorkomen, aldus Radio Nieuw-Zeeland.

Abortus na twintig weken zwangerschap

Onder de nieuwe wet is abortus tijdens de eerste twintig weken zwangerschap niet meer strafbaar. Abortus wordt als een gezondheidskwestie beschouwd.

Onder bepaalde omstandigheden staat de nieuwe wetgeving ook abortus na twintig weken zwangerschap toe.

Een “gekwalificeerde arts” moet een andere arts raadplegen en de abortus als “klinisch passend” bestempelen vanwege de fysieke en mentale gezondheid van de vrouw.

‘Verstandige amendementen’ verworpen

De bisschoppen betoogden eerder al dit het aantal abortussen van kinderen met een handicap “aanzienlijk zou doen toenemen”.

Ze wezen er ook op dat “een groot aantal verstandige amendementen” door het huis werd verworpen, waaronder de bescherming voor baby’s die een abortus overleven en verboden op geslachtsselectie en abortus bij discriminatie van gehandicapten.

Bron: Catholic News Agency