<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Open Doors: ‘Geweld tegen christenen in India neemt toe’

KN Redactie 8 mei 2019
image
Indiase christenen bezoeken op Goede Vrijdag een kerk in Kolkata, India (Foto: CNS photo/Rupak De Chowdhuri, Reuters)

In het eerste kwartaal van 2019 werden ruim 215 incidenten tegen Indiase christenen gemeld. Dit blijkt uit onderzoek van de stichting Open Doors, die opkomt voor vervolgde christenen.

Verschillende christelijke families werden door boze dorpsgenoten aangevallen, zo meldt de organisatie in een persbericht. De families werden hun huis uit gesleept, op straat gegooid en daar in elkaar geslagen. Daarna werden hun huizen in brand gestoken.

Invloed van de BJP

“Doodsbedreigingen en mishandelingen op straat komen regelmatig voor,” meldt een lokale partner van Open Doors. “Voorheen kwamen dit soort dingen vooral voor in dorpen waar geen politie aanwezig is en waar de dorpsoudsten het voor het zeggen hebben. Maar nu de politie zo onder invloed staat van de BJP (Bharatiya Janata Party) komen dit soort incidenten ook steeds meer voor in de grotere dorpen en steden. Christenen die ervoor kiezen om te praten over hun geloof – wat volgens de grondwet gewoon mag – lopen grote risico’s.”

Aantal kerkgangers neemt af door geweld

Deze risico’s beperken zich niet alleen tot bedreigingen. In de eerste maanden van 2019 kwamen er diverse meldingen van incidenten binnen. Elf christenen overleefden een poging tot moord, maar er werden ook twee moorden gemeld. Vijfenveertig christenen raakten (levensgevaarlijk) gewond doordat ze werden aangevallen. In achttien kerken werden diensten verstoord of stopgezet. Elf kerken werden zwaar beschadigd. “Sinds deze aanvallen neemt het aantal kerkgangers sterk af,” vertelt een andere partner van Open Doors uit Oost-India.

image
(Bron: Open Doors)

Bedreigingen

In een dorp in die regio viel een groep van dertig mensen het huis van een pastor binnen. Ze sloegen hem in elkaar en bedreigden de christelijke gemeenschap. Ze zouden al hun huizen platbranden als de christenen aangifte deden bij de politie. In zevenendertig andere gevallen werden christenen hun huis uitgezet of uit hun dorp verbannen.

Er werd twaalf keer gemeld dat christenen gearresteerd waren door de politie. Zij er vals van beschuldigd dat ze mensen naar het christendom zouden ‘lokken’.

Impact van incidenten

Woordvoerder Klaas Muurling legt uit: “Van deze geregistreerde incidenten zijn de details bekend. Maar er zijn veel meer incidenten die niet gemeld zijn of waar geen details van bekend zijn. Ook blijkt uit het onderzoek dat de impact van een incident niet alleen voor de betrokkenen geldt. Bij een incident zijn soms vijftig mensen aanwezig. Duizenden in de omgeving of binnen hetzelfde kerkgenootschap worden angstig om wat er is gebeurd.”

India steeg in acht jaar tijd van plek 32 naar plek 10 op de Ranglijst Christenvervolging 2019.

(Bron: Open Doors)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.