<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus en Zuid-Amerikaanse bisschoppen bezorgd om hevige branden Amazone

Sanne Gerrits 26 augustus 2019
image
De Amazonebranden gespot vanuit satteliet GOES-16 op 21 augustus, 2019 (Foto: CNS photo/NASA, NOAA handout via Reuters)

Paus Franciscus en de bisschoppen van Zuid-Amerika reageren bezorgd op de grote bosbranden in het Amazonegebied.

Paus Franciscus noemde de branden tijdens het Angelus afgelopen zondag. Hij bad dat “met behulp van ieders inzet de branden zo snel mogelijk geblust zouden worden”, aldus VaticanNews.

Als de Amazone lijdt, lijdt de hele wereld

De bisschoppenconferentie van Zuid-Amerika en de Caraïben bracht op 22 augustus een verklaring uit om hun zorg uit te drukken.

Ze roepen hierin de leiders van de betreffende landen, de VN en de internationale gemeenschap op, deze “longen van de wereld” te redden. Zij wijzen op de ernst van de branden van “wereldproportie”. “Als de Amazone lijdt, lijdt de hele wereld.”

Wegwerpcultuur en uitputtingsmentaliteit

De bisschoppen verwijzen naar het werkinstrument van de Amazonesynode, waarin staat dat de crisis in de Amazone veroorzaakt wordt door een “wegwerpcultuur” en uitputtingsmentaliteit.

Het bisschoppelijk document stelt aan alle verantwoordelijken voor, een mentaliteit van rentmeesterschap van de schepping aan te nemen. Daarin halen zij een toespraak van paus Franciscus aan.

Gebedsdag

De aartsbisschop van Santa Cruz de la Sierra, Bolivia, Sergio Gualberti Calandrina, riep de gelovigen in zijn bisdom op tot gebed. Hij benoemde afgelopen zondag 25 augustus tot een gebedsdag voor de slachtoffers, maar ook om te bidden voor regen en om een ieder “bewust te maken goed te zorgen voor ons gezamenlijk thuis, de planeet.”

De aartsbisschop zei, dat “we als christenen niet onverschillig kunnen blijven”.

In Brazilië zijn volgens persbureau CNA dit jaar 82% meer branden gemeld, tot een totaal van 71.497 branden. Iets meer dan de helft daarvan bevinden zich in het Amazonegebied. Ook in Bolivia en Paragay woedden de branden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.