Op de dag die paus Franciscus uitriep tot dag van gebed voor vrede in Oekraïne, deed hij ook een oproep om een einde te maken aan alle oorlogen.
“Laten we de Heer vragen om te schenken dat het land (Oekraïne, red) mag groeien in de geest van broederschap, en dat alle pijn, angst en verdeeldheid mag worden overwonnen”, zei hij woensdag aan het einde van zijn wekelijkse algemene audiëntie in de Paulus VI-hal van het Vaticaan.
“Mogen de gebeden en smeekbeden die vandaag naar de hemel opstijgen de geest en harten van wereldleiders raken, zodat de dialoog kan zegevieren en het algemeen welzijn boven de partijbelangen wordt gesteld”, aldus de paus in zijn oproep.
Vanwege de toenemende spanningen in de regio en de dreiging van een mogelijk Russisch-Oekraïens conflict had paus Franciscus 26 januari uitgeroepen tot dag van gebed voor vrede in Oekraïne. De paus vroeg de mensen om ook na woensdag te blijven bidden voor de zorgwekkende situatie.
“Laten we in ons gebed om vrede bidden met de woorden van het Onzevader, want het is het gebed van zonen en dochters tot de ene Vader, het gebed dat ons tot broeders en zusters maakt, het gebed van kinderen die smeken om verzoening en eendracht”, aldus Franciscus.
De paus stond ook stil bij het lijden van het Oekraïense volk, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog hard getroffen werd. Dit deed hij in het kader van de internationale holocaustherdenking op 26 januari. “Ik denk aan de meer dan 5 miljoen mensen die werden vernietigd (in Oekraïne) tijdens de laatste oorlog. Ze zijn een lijdend volk, ze leden hongersnood, ze leden zoveel wreedheid en ze verdienen vrede.”
Rusland annexeerde de Krim begin 2014. Kort daarna begonnen door Rusland gesteunde separatisten te vechten tegen Oekraïense regeringstroepen in de oostelijke Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk. Ongeveer anderhalf miljoen mensen zijn de regio ontvlucht naar andere delen van Oekraïne en duizenden burgers en soldaten zijn omgekomen of gewond geraakt.
Rusland werd er in het voorjaar van 2021 door veel westerse landen van beschuldigd actievere gevechten uit te willen lokken door het houden van militaire oefeningen in de buurt van de grens. Een massale Russische troepenopbouw net over de grens in december zorgde voor internationale spanningen.
Volgens de Britse regering zou er bewijs zijn dat Rusland plannen heeft om een pro-Russische regering in Oekraïne te installeren.