fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Poolse bisschop treedt af wegens zware depressie en angstproblemen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 7 februari 2023
image
Vanwege depressies legt de Poolse bisschop Edward Dajczak voortijdig zijn taken neer. Foto: YouTube

Paus Franciscus heeft het ontslag van de Poolse bisschop Edward Dajczak (73) aanvaard. De bisschop van Koszalin-Kolobrzeg zegt dat depressie en angstproblemen hem ervan weerhouden zijn taken goed uit te voeren.

In een videoboodschap kondigt de bisschop zijn vertrek, twee jaar voor zijn pensioen, aan. Hierin zegt hij dat zijn depressieve periodes “zo sterk zijn dat ik me wil terugtrekken en verstoppen”. Hij wil soms “gewoon in slaap vallen en de realiteit niet voelen”. Het Oostenrijkse persbureau Kathpress maakte hier zaterdag melding van.

Opvolger

Op 6 februari liet de Vaticaanse ambassade in Polen weten dat de paus het ontslag van de bisschop had aanvaard. Dajczak stond zestien jaar aan het roer van bisdom van Koszalin-Kolobrzeg.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bisschop-coadjutor Zbigniew Zielinski (58) volgt hem op. De priester uit Gdansk werkt al sinds maart 2022 met de vertrekkende bisschop samen.

Hulp

Volgens Dajczak werd hij depressief na drie coronabesmettingen. Hij kreeg hulp in de vorm van therapie en medicatie, die zijn symptomen verlichtten. Iedereen met vergelijkbare symptomen zou volgens de bisschop ook hulp moeten zoeken.

Op Twitter reageert publicist Tomasz Terlikowski met “veel respect” voor de openheid van de bisschop. “De moed van de bisschop is belangrijk voor veel katholieken die ook met depressies worstelen”, schreef hij.