Gewapende rebellengroeperingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) dreigen het recentelijke gesloten vredesakkoord op te blazen. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van de plaatselijke bisschoppen.
“De regering houdt zich aan haar deel van de afspraken van dit vredesakkoord, maar de gewapende groepsleiders staan niet te trappelen om hun verplichtingen na te komen,” waarschuwt bisschop Nestor-Desire Nongo-Aziagbia van Bossangoa.
In februari sloot de Centraal-Afrikaanse regering een vredesakkoord met tientallen rebellengroeperingen. Dat was geen reden voor euforie: verschillende andere akkoorden waarmee men een einde wilde maken aan het voortslepende conflict, sneuvelden in de afgelopen jaren.
Nongo-Aziagbia noemt het recent gesloten vredesakkoord weliswaar niet uitzonderlijk, maar acht het “beter dan niets”. De deal moet tot vrede in het land leiden, maar de rebellengroeperingen willen niet meewerken, zegt de voorzitter van de Centraal-Afrikaanse bisschoppen in gesprek met CNA.
Daarnaast is het leger van het land niet in staat om de gewapende groepen te bestrijden, die gemakkelijk aan moderne wapens kunnen komen. “Dat moet veranderen,” stelt de bisschop.
“Volgens UNICEF loopt anderhalf miljoen kinderen het risico om te verhongeren”
Sinds 2012 heeft de CAR te maken met geweld van verschillende islamitische rebellengroepen die samen de alliantie Seleka vormen. In reactie op de aanvallen van de Seleka vormden sommige Centraal-Afrikanen zelfverdedigingsgroepen, genaamd anti-balaka.
Vorig jaar meldde Human Rights Watch dat meer dan de helft van de bevolking van het land dringend humanitaire hulp nodig had. Daarnaast zijn volgens cijfers van de VN meer dan 640.000 mensen op de vlucht geslagen. Het officiële vluchtelingenaantal staat volgens de organisatie op 574.600.
In maart noemde de voorzitter van UNICEF de CAR “de gevaarlijkste plek ter wereld voor kinderen”. Anderhalf miljoen kinderen loopt volgens het Kinderfonds van de Verenigde Naties het risico om te verhongeren.