fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Buttiglione in Katholiek Nieuwsblad: ‘Probeer deze paus te begrijpen!’

KN Redactie 5 augustus 2016
image
Rocco Buttiglione (foto: Elena Torre)

Amoris Laetitia, de apostolische exhortatie van paus Franciscus over het huwelijk, dreigt steeds meer een splijtzwam in de katholieke Kerk te worden.

In gesprek met Katholiek Nieuwsblad verdedigt politicus en filosoof Rocco Buttiglione het pauselijke stuk echter met verve. “De H. Geest stuurt ons met deze Latijns-Amerikaanse paus een boodschap”, meent hij. Bovendien zet Franciscus slechts een volgende stap op de weg van barmhartigheid die door paus Johannes Paulus II als was ingeslagen.

Chauvinisme

Buttiglione ziet in het verzet tegen paus Franciscus een Europees chauvinisme de kop op steken. “Zeker, Franciscus denkt op een manier waar we vanuit de gebruikelijke Europese aanpak niet aan gewend zijn, maar als de heilige Geest nu gekozen heeft voor een Latijns-Amerikaanse paus zal die dat toch ook om een of andere reden hebben gedaan?” “Probeer deze paus te begrijpen!” Het interview met Buttiglione staat in de editie van 5 augustus van Katholiek Nieuwsblad.

Vragen blijven

De Amerikaanse theoloog Eduardo Echeverria – zelf van Mexicaanse afkomst – is niet onder de indruk van het betoog van Buttiglione. “De vragen over Amoris Laetitia gaan gewoon niet weg”, stelt hij in een uitgebreide opinie-bijdrage in dezelfde editie. Er blijven met name in hoofdstuk 8 van AL theologisch problematische passages, die paus Franciscus zou moeten verhelderen, aldus Echeverria. (KN)