<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Chaput: ‘Heeft Farrel richtlijnen wel gelezen?’

KN Redactie 18 november 2016
image
Aartsbisschop Charles Chaput. (Foto: AP)

De kritiek van kardinaal-elect Kevin Farrell dat bisschoppen met hun eigen richtlijnen verwarring zaaien rond Amoris laetitia mist iedere grond.

Minder verdeeldheid

Farrell, die zaterdag tot kardinaal wordt verheven, zei in een interview met CNS dat het “wijzer” zou zijn geweest als de Amerikaanse bisschoppenconferentie (USCCB) gezamenlijk over de uitwerking van Amoris laetitia had gesproken. Dat zou een benadering verzekeren “die niet zoveel verdeeldheid en misverstanden zou veroorzaken onder bisschoppen en bisdommen”, aldus Farrell. Die haalde uit naar Charles Chaput, die al in juli richtlijnen voor zijn eigen bisdom uitvaardigde. Hij zei bovendien diens visie over communie voor hertrouwd gescheidenen niet te delen.

Consultatie al afgerond

Desgevraagd liet Chaput aan CNS weten dat er allang een consultatie van alle Amerikaanse bisschoppen heeft plaatsgevonden. Chaput is voorzitter van de ad hoc commissie die door de USCCB is ingesteld om Amoris laetitia (AL) te implementeren.
“De commissie heeft de ideeën en ervaringen van bisschoppen in het hele land ingezameld. Dat is enkele weken geleden al afgerond. Het commissierapport is vervolgens aan voorzitter aartsbisschop Kurtz gepresenteerd”, aldus Chaput.

Paus vroeg erom

Gevraagd naar de reden waarom hij zo snel na het verschijnen van AL eigen diocesane richtlijnen heeft gepubliceerd antwoordt de aartsbisschop: “Omdat zowel het slotdocument van de synode als paus Franciscus in AL lokale bisschoppen daartoe aanmoedigen.”

Wijs noch barmhartig

“Het is eigenlijk een hele rare vraag. Het zou zinniger zijn te vragen: Waarom zou een bisschop de interpretatie en toepassing van AL die ten goede komen aan zijn mensen uitstellen? In zo’n vitale kwestie als het sacramentele huwelijk is aarzeling en ambiguïteit noch wijs noch barmhartig.”

Thuis in de materie

“Je herinnert je vast wel”, zegt Chaput tegen de interviewer, “dat ik deelnam aan de synode van 2015 en benoemd ben in de permanente synoderaad. Dus ik ben thuis in de materie en de context ervan op een manier die kardinaal-elect Farrell mogelijk mist.”

Maatwerk per bisdom

Chaput publiceerde zijn richtlijnen na een uitgebreide consultatieronde in zijn eigen bisdom op 1 juli, bijna drie maanden na de presentatie van AL. “Ook andere bisschoppen hebben hun eigen richtlijnen en reacties gepubliceerd overeenkomstig de situatie van hun eigen bisdommen die alleen zij, als lokale bisschoppen, echt goed kennen.”

Het leven is rommelig

Op Farrells kritiek op zijn richtlijnen antwoordt Chaput: “Ik vraag mij af of kardinaal-elect Farrell de richtlijnen van Philadelphia wel gelezen en geschreven heeft. De richtlijnen hebben een duidelijke nadruk op barmhartigheid en compassie. Dit is logisch omdat individuele omstandigheden vaak complex zijn. Het leven is rommelig.”

Niet los van de waarheid

“Maar barmhartigheid en compassie kunnen niet worden losgemaakt van de waarheid en blijven legitieme deugden. De Kerk kan de Schrift niet tegenspreken of ontduiken zonder haar missie te verlammen. Dit zou toch duidelijk moeten zijn. De woorden van Jezus zelf zijn heel direct en radicaal inzake echtscheiding.”

Trouw aan de paus

“Ik denk dat iedere bisschop in de VS een speciale trouw voelt tegenover paus Franciscus als Heilige Vader. Wij beleven die trouw door het werk te doen waarvoor wij tot bisschop zijn gewijd. Onder het kerkelijk recht, om maar te zwijgen over het gezonde verstand, berust de leiding van een bisdom bij de lokale bisschop als opvolger van de apostelen en niet bij een conferentie, hoewel bisschoppenconferenties vaak een waardevol forum kunnen bieden voor discussie.”

Onbegrijpelijk

“Als voormalig residerend bisschop weet de kardinaal-elect dit natuurlijk, hetgeen zijn commentaar des te onbegrijpelijker maakt in het licht van onze plicht tot broederlijke collegialiteit”, aldus Chaput. (KN/CNS/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.