fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

China: geen ‘ondergrondse’ kerken op officiële website katholieke Kerk

KN Redactie 16 oktober 2018
image
Een katholieke kerk in China. (Foto: CNS)

De officiële Chinese Kerk heeft op haar vernieuwde website nog geen priesters en kerken vermeld die behoren tot de ondergrondse Kerk. Dat meldt AsiaNews.

De site toont vooralsnog alleen namen van geestelijken en kerkgebouwen die behoren tot de officiële Chinese Kerk, de zogenaamde Chinese Katholieke Patriottische Vereniging. Die staat onder controle van de communistische partij. Volgens AsiaNews lijkt de Chinese regering hiermee de tweedeling tussen de officiële en ondergrondse Kerk nog in stand te willen houden.

Eenheid

De vernieuwde website werd enkele dagen gelanceerd na de ondertekening van een voorlopig akkoord over de benoeming van bisschoppen tussen het Vaticaan en China. Doel van die overeenkomst is om de eenwording te bevorderen en te realiseren tussen de bovengrondse officiële Kerk en de ondergrondse.

Verzoening

Kort na de ondertekening van het document schreef paus Franciscus een brief aan Chinese katholieken, waarin hij hen opriep om zich met elkaar te verzoenen en om medewerking te verlenen aan zijn beleid.

“Paus Franciscus roept in zijn boodschap aan Chinese katholieken tot daden van verzoening en eenheid op”, aldus een Chinese priester in gesprek met AsiaNews. “Blijkbaar bestaan er voor de bisschoppenconferentie (van de officiële Chinese Kerk) alleen kerken en bisschoppen die geregistreerd staan bij de regering en de Chinese Katholieke Patriottische Vereniging.”

Vervolging

Sommige Chinese katholieken zijn bang voor een escalatie van de vervolging van de ondergrondse Kerk. Donderdag werd een kruis van een kerktoren gesloopt in de Chinese stad Lingkun. De kerk behoort tot de parochie van Yongqiang in het bisdom Wenzhou (Zhejiang). Het bisdom telt ongeveer 130.000 gelovigen en wordt geleid door bisschop Peter Shao Zumin. De bisschop wordt niet door het regime in Beijing erkend.

Het is voor het eerst in vier jaar dat een kerk in Wenzhou het doelwit is van de overheidscampagne om kruisen te verwijderen. Die campagne begon in 2014 in Zheijang, waarna deze navolging vond in andere provincies.