fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

China: overheid vernielt kruisweg in bedevaartsoord

KN Redactie 11 juni 2018
image
Archiefbeeld uit 2013 van een pelgrimage in het Chinese Baoji. (Foto: CNS Photo - Wu Hong, EPA)

De lokale overheid heeft in een bedevaartsoord in de Chinese provincie Henan de kruisweg vernield, meldt Ucanews. Het is het meest recente voorval in een reeks in Henan, waar de godsdienstvrijheid onder druk staat.

Lokale beambten verwijderden op 5 juni afbeeldingen van Christus in het bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel in Tianjiajing, een dorp in het bisdom Anyang.

Volgens een anonieme bron van Ucanews was de bisschop van Anyang een maand eerder al te kennen gegeven dat de kruisweg ontmanteld zou moeten worden. Een reden daarvoor werd niet gegeven. In de nacht van 4 op 5 juni zouden graafwerktuigen en pickup trucks naar het bedevaartoord zijn gebracht. De autoriteiten “waren bang dat er overdag te veel kerkleden zouden zijn”.

Bedevaartsoord illegaal verklaard

Een aantal zusters die in de buurt wonen, maakte foto’s en filmpjes van de vernieling en verspreidde de beelden via internet. Volgens een anonieme religieuze bron lijkt het erop dat de communistische partij het “katholicisme toestaat te bestaan, maar niet om zich te ontwikkelen”.

Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel is het enige bedevaartsoord in Henan en is populair tot over de provinciegrenzen heen.
Het werd in 1987 illegaal verklaard door de provinciale overheid, die sindsdien maar een beperkt aantal pelgrims toestaat de plek te bezoeken.

Kruisen vernield

De Kerk in Henan ligt in toenemende mate onder vuur. Afgelopen september werd een kruis van een protestantse kerk gehaald. In februari werd een verbod afgekondigd op bepaalde religieuze uitingen. Later werden kruisen van katholieke kerken vernield en door de Kerk gerunde kleuterscholen gedwongen te sluiten.

In april werden in acht van de tien bisdommen in Henan ondergrondse en bovengrondse katholieke gemeenschappen op de korrel genomen. Zo werden een kerk en het graf van een bisschop vernield, en versperden ambtenaren op zondag minderjarigen de toegang tot kerken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.