<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Europa: Kerk opent hier en daar voorzichtig weer de deuren

Sanne Gerrits 11 mei 2020
image
Een man gaat in Kevelaer, net over de grens in Duitsland te communie. Op 1 mei werd daar de eerste openbare Mis gevierd. Foto: CNS Photo - Thilo Schmuelgen, Reuters

Europese regeringsleiders versoepelen langzaamaan de coronamaatregelen in hun landen. De Kerk gaat hier in een aantal Europese landen in mee en begint op verschillende plaatsen de deuren weer te openen.

Waar mogelijk werken de kerkleiders, bijvoorbeeld in Italië, samen met de overheid en gezondheidsdeskundigen. Zo willen ze voorkomen dat de weer te houden publieke vieringen een gevaar voor de volksgezondheid vormen.

Bij de meeste weer geopende katholieke kerken gelden algemene regels als:  begrenzing van het aantal deelnemers, speciale looproutes, gebruik van handzeep, geen wijwater, geen vredewens en enkel de handcommunie.

Duitsland: ieder bisdom apart

In Duitsland bepaalde ieder bisdom apart wanneer de kerken weer open gaan. Op 20 april gingen de eerste Duitse kerken weer open voor publieke vieringen. Slechts een paar bisdommen weten nog niet wanneer ze de kerken weer open doen.

In ieder Duits bisdom zijn richtlijnen en protocollen opgesteld. Daarin worden onder andere het gebruik van mondkapjes en de persoonlijke afstand tussen gelovigen geregeld. Ook moet er in sommige parochies een plaats in de kerk gereserveerd worden.

Op de vloeren van kerken staat aangegeven waar men kan wachten op de communie, die wordt uitgereikt vanachter een plexiglaswand of met handschoenen en gezichtsbedekking.

Frankrijk: teleurstelling

De Franse overheid kondigde op 28 april een geleidelijke versoepeling aan van de maatregelen vanaf 11 mei. De kerken mogen echter pas op 2 juni hun publieke vieringen hernemen. Voor de Franse bisschoppen een grote teleurstelling, zij hoopten op 31 mei Pinksteren te kunnen vieren.

Tot 2 juni zijn de Franse kerken open voor persoonlijk gebed, begrafenissen vinden plaats met een maximum van twintig aanwezigen.

Zwitserland: afstand

In Zwitserland heeft de bisschoppenconferentie op 27 april normen gepubliceerd die in zullen gaan bij het hernemen van de publieke vieringen op 8 juni. Het belangrijkste devies daar lijkt het behouden van afstand tussen de mensen. Een derde van de capaciteit van een kerk mag gebruikt worden, iedere aanwezige moet minimaal vier vierkante meter persoonlijke ruimte tot zijn beschikking hebben.

Na de Mis moeten de gelovigen op een georganiseerde manier naar buiten lopen en wordt de kerk gedesinfecteerd. Mensen die ziek zijn of een gezondheidsrisico lopen, worden aangemoedigd thuis te blijven en de Mis online te volgen.

“Het zou goed kunnen dat de kerken pas aan het eind van het jaar weer normaal open zullen zijn”
- Sarah Mullally, anglicaans bisschop van Londen

Verenigd Koninkrijk: stap voor stap

In het Verenigd Koninkrijk kondigde premier Boris Johnson zondag aan stap voor stap weer langzaam uit de lockdown te willen komen.

De katholieke bisschoppen vaan Engeland en Wales willen niets liever dan weer publieke vieringen houden, maar benadrukten op 1 mei ook “dat de katholieken hun bijdrage moeten leveren in het behouden van het leven en het algemeen welzijn van de samenleving”.

De Schotse bisschoppen werken samen met deskundigen om protocollen voor de Kerk te ontwikkelen. Vast staat dat de hervatting van religieuze plechtigheden stap voor stap zal gaan. De anglicaanse bisschop van Londen, Sarah Mullally, zei tegenover de BBC zelfs dat de kerken aan het einde van het jaar pas weer normaal open zullen zijn.

Ierland: opening niet passend

Ook in Ierland is het nog niet zo ver. Op 4 mei gaven de grootste Kerken van het land een verklaring uit over de heropening van  kerken.

Zij “kijken er naar uit, maar accepteren dat op dit moment een gehele heropening nog niet passend is, uitgezonderd beperkte begrafenisdiensten”. De Kerken vroegen de Ierse regering wel om toestemming hun gebouwen weer te mogen openen voor persoonlijk gebed.

Italië: open met regels

De Italiaanse kerken waren de afgelopen tijd nog open. Vanaf 18 mei mogen gelovigen ook weer aanwezig zijn bij liturgische vieringen. Daarbij gelden nogal wat regels zoals het dragen van een mondkapje, het nemen van ruimte en een georganiseerde looproute door de kerk. Mensen met griepachtige verschijnselen en mensen die in contact zijn geweest met coronapatiënten mogen niet deelnemen aan de Mis.

Voor de biecht, ziekenzalving, doopsel en huwelijk gelden speciale regels; veel vieringen zoals de vormselvieringen zijn uitgesteld. Openluchtmissen worden aangemoedigd.

Nederland: nog onduidelijkheid

In Nederland is nog niet duidelijk wat de onlangs aangekondigde versoepelingsmaatregelen betekenen voor de katholieken. Vorige week meldden de Nederlandse bisschoppen in een korte verklaring dat ze de consequenties van de versoepeling “onderzoeken”. Parochies zullen later “via hun eigen bisdom” geïnformeerd worden.

Bron: Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.