<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Italianen vanaf 18 mei weer naar de Mis

John L. Allen Jr. - Crux 8 mei 2020
image
Ook het Sacrament van Boete en Verzoening is vanaf 18 mei weer toegestaan. Mits er voldoende afstand wordt bewaard en zowel priester als gelovige een mondkapje dragen, zoals hier op de foto in een kerk in Rome aan het begin van de coronacrisis in maart. Foto: CNS Photo - Remo Casilli, Reuters

De Italiaanse bisschoppen hebben een overeenkomst gesloten met de Italiaanse regering: vanaf 18 mei zijn de vieringen in de kerk weer publiek toegankelijk. Wel gelden tal van voorwaarden.

Precies zeventig dagen nadat de laatste publieke viering in Italië een feit was, werd donderdag in Rome de bijeenkomst ondertekend door kardinaal Bassetti, voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, premier Conte en de Minister van Binnenlandse Zaken, Luciana Lamorgese.

Biecht

De overeenkomst houdt ook in dat het Sacrament van Boete en Verzoening weer is toegestaan. Mits dat plaatsvindt in een “grote en goed geventileerde ruimte”, zowel priester als gelovige een mondkapje dragen en voldoende afstand wordt bewaard.

Afstand bewaren

Ook voor de publieke vieringen gelden tal van regels. Allereerst natuurlijk dat er voldoende afstand wordt bewaard tussen de aanwezigen: anderhalve meter. Het is aan de pastoor om te bepalen hoeveel mensen er dan maximaal in zijn kerk naar binnen kunnen. Bij de ingang van de kerk moet een bord aangeven hoeveel mensen er de kerk in mogen.

Vrijwilligers en medewerkers van de parochie dienen de toegang tot de kerk te reguleren. Als er meer mensen naar de Mis willen dan mogelijk is, wordt de parochie geadviseerd het aantal Missen uit te breiden.

Schoonmaken

Handgel moet bij alle ingangen klaar staan. Bovendien moet iedereen die de kerk betreedt een mondkapje dragen. Wie symptomen van koorts, griep of verkoudheid vertoont, of wie in contact is geweest met een zieke, mag niet naar de kerk komen.

“De priester mag de communie uitreiken, maar zonder fysiek contact met de gelovige”

Er wordt echter niet bij de kerkdeur op corona getest. Het kerkgebouw en alle objecten moeten voor en na elke viering grondig worden schoongemaakt.

Koren, vredeswens, wijwater en collecte verboden

Wat de muziek betreft: Een organist mag de Mis muzikaal begeleiden, maar koren zijn vooralsnog verboden.

Verder blijven de wijwatervaten voorlopig leeg en mogen gelovigen elkaar tijdens de Mis niet de vredeswens geven.

Ook de collecte tijdens de Mis blijft verboden. Wel mogen parochies een collecteschaal in de kerk zetten, zodat gelovigen daar hun bijdrage kunnen achterlaten.

Contactloze communie

Dan het uitreiken van de communie: de priester wordt geacht zijn handen met handgel schoon te maken en daarna een mondkapje op te zetten en plastic handschoenen aan te trekken. Pas dan mag hij de communie uitreiken, maar enkel in de hand en zonder fysiek contact te maken met de gelovige.

De bisschoppen hebben volgens de overeenkomst ook de mogelijkheid om openluchtmissen toe te staan, als een kerkgebouw niet aan alle voorwaarden kan voldoen.

Financiële steun bisschoppen

Kardinaal Bassetti zei in een reactie dat “het protocol de vrucht is van diepgaande samenwerking en synergie tussen de regering, het technisch-wetenschappelijk comité (een groep medische experts, red) en de Italiaanse bisschoppenconferentie, waarbij elke partij zijn deel heeft gedaan.”

Ook premier Conte was blij met het resultaat en dankte de Italiaanse bisschoppen “voor hun moraal en de materiële steun die ze de hele natie geven in deze moeilijke tijd”.

De bisschoppen hebben tot nu toe meer dan 200 miljoen euro gedoneerd voor de crisis. Dat bedrag komt bovenop de ruim 500 miljoen euro die de bisschopenconferentie elk jaar investeert in liefdadigheid.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.