<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Haarlemse bisschoppen beginnen noveengebed ‘om bevrijding van corona’

Sanne Gerrits 16 maart 2020
image
Het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw ter Nood in Heiloo Foto: wikipedia.org - CCBY M.arjon

De bisschoppen van Haarlem-Amsterdam roepen alle Nederlanders op een noveen te bidden vanwege het coronavirus.

Het negendaagse gebed loopt vanaf vandaag tot 24 maart, de vooravond van het hoogfeest van Maria Boodschap. Ze gaven er een speciaal gebed voor uit, meldt het bisdom op zijn website.

‘Laten we elkaar bijstaan’

Bisschop-coadjutor Jan Hendriks roept via zijn website arsacal.nl op tot gebed. “Mijn gebed en gedachten gaan uit naar de zieken, naar al degenen die zich inzetten voor de zorg, naar bestuur­ders, naar mensen die vrezen voor hun baan of bedrijf en naar de zwakkeren in onze samenleving die extra gezondheidsrisico’s hebben.”

“Laten we ook alle mensen die alleen staan niet vergeten; als je alleen bent, moet je ook de moeilijke gebeurtenissen die op je weg komen, vaak alleen verwerken. Laten we elkaar bijstaan zo goed als we kunnen.”

“Laten we ook alle mensen die alleen staan niet vergeten. Laten we elkaar bijstaan zo goed als we kunnen”
- Mgr. Jan Hendriks

In het gebed van de Haarlemse bisschoppen wordt gebeden op voorspraak van Onze-Lieve-Vrouwe ter Nood, die vereerd wordt in het Noord-Hollandse bedevaartsoord Heiloo. Ze bidden dat “ons land bevrijd mag worden van de corona-epidemie.”

In Heiloo wordt al sinds de vijftiende eeuw gebeden om Maria’s voorspraak bij een beeldje dat in een akker gevonden werd. Sinds de achttiende eeuw wordt er ook gebeden tegen de (vee)pest.

De hemel bestormen

In het verspreide noveengebed zijn onder andere gebeden van de heiligen Bernardus van Clairveaux, Ignatius van Loyola en Johannes Paulus II verwerkt.

De bisschoppen roepen iedereen op, de teksten zoveel mogelijk te delen, zodat “zo veel mogelijk mensen de hemel zullen bestormen en we met elkaar onze geestelijke kracht zullen putten uit bovennatuurlijke bronnen!”

Het noveengebed is hier te vinden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.