fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

‘JP II’ herdacht, ondanks de pandemie

KN Redactie 7 mei 2020
image
H. Johannes Paulus II werd op 18 mei 1920 geboren. Foto: CNA/Osservatore Romano

Door de coronacrisis kunnen geen pelgrimstochten of publieke vieringen plaatsvinden om het honderdjarig geboortejubileum van de heilige Johannes Paulus II te gedenken. Wel verschijnt vrijdag een Spaanse filmdocumentaire over het leven van de heilige, die online te zien zal zijn. 

De documentaire Wojtyla: La Investigación (‘Wojtyla: Het onderzoek’) biedt een blik op de mens achter H. Johannes Paulus II.

Er zijn interviews met kardinaal Stanislaw Dziwisz, die bijna veertig jaar zijn secretaris was, en de postulator van zijn heiligverklaring, Slawomir Oder.

Daarnaast komt Valentina Alazraki aan het woord. Zij werkte meer dan dertig jaar als Vaticaancorrespondente van een Mexicaanse TV-zender.

Plan om JPII te vergiftigen 

De film brengt ook documenten en foto’s van de heilige in beeld, afkomstig uit geheime communistische archieven in Polen. Daaruit blijkt dat hij van 1946 tot het begin van zijn pontificaat in 1978 strikt werd geschaduwd en telefonisch werd afgeluisterd.

De documentaire onthult voor het eerst een plan om Wojtyla te vergiftigen, toen hij paus was. De Britse veiligheidsdiensten zouden destijds het Vaticaan daarover hebben ingelicht.

Ondanks corona toch uitgebracht

De documentaire, die gemaakt werd ter gelegenheid van het honderdjarig geboortejubileum van Karol Wojtyla, gaat vrijdag in première.

Volgens dagblad La Razon besloten de filmmakers hun werk ondanks de coronacrisis, toch uit te brengen. In Spanje zijn bioscopen en theaters nog gesloten.

‘Grote troost voor hen die lijden’

“Wij denken dat het belangrijk is om de mogelijkheid te bieden dat de film over Johannes Paulus II  elk huis bereikt, om een ‘tsunami van hoop’ te brengen. Veel mensen lijden, ik ben ervan overtuigd dat deze film een grote troost voor hen zal zijn”, aldus Alfredo Panadero van filmstudio European Dreams Factory in La Razon 

“De documentaire onthult voor het eerst een plan om Wojtyla te vergiftigen, toen hij paus was”

Nieuwe boeken over Johannes Paulus II

Naast de vertoning van de film, zijn er verschillende nieuwe boeken verschenen over het leven van JPII. Zo gaf voormalig Zwitsers gardist Mario Enzler het boek I served a Saint uit, over de jaren dat hij in dienst was van het Vaticaan.

Ook de Vaticaanse uitgeverij bracht een boek over de heilige uit. In 100 anni. Parole e immagini (‘100 jaar. Woorden en beelden’) is een selectie te zien van teksten en foto’s van de heilige.

Voorwoord paus Franciscus 

Paus Franciscus onderstreept in het voorwoord dat Johannes Paulus II veel heeft geleden toen hij jong was en als paus.

“Het lijden dat hij meemaakte door zich totaal aan de Heer over te geven, heeft hem gevormd en zijn christelijk geloof nog sterker gemaakt”, aldus Franciscus. “Hij is een uitzonderlijke opvoeder geweest van vele jongeren, die door hem, jonge priester, werden geïntroduceerd in de weg van een concreet geloof.”

(Bronnen: CNS, COPE)

Op 18 mei is de honderdste geboortedag van Karol Wojtyła. Katholiek Nieuwsblad brengt daags daarvoor een speciaal themanummer uit, boordevol artikelen over het leven en de inspiratie van deze heilige paus. Het speciale themanummer is te bestellen via de webshop.