fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisdom Roermond: ‘Blijf solidair na lockdown, koop lokaal’

Peter Doorakkers 25 februari 2022
image
Het bisdom Roermond hoopt dat mensen hun lokale middenstand zullen steunen door hun aankopen niet online, maar in de winkels in hun directe omgeving te doen. Foto: George Bakos - unsplash.com

Nu de meeste coronamaatregelen in Kerk en samenleving opgeheven zijn, is het noodzaak solidair te blijven met elkaar en met middenstanders en hun werknemers. Lokaal kopen in plaats van online is daartoe een goed middel.

Dat schrijft de Limburgse pastoor Harry Notermans in een verklaring namens het bisdom Roermond. Notermans is behalve parochiepriester ook aalmoezenier van sociale werken van dat bisdom.

Problemen door lockdowns

Hij wijst erop dat de verschillende lockdowns mensen wellicht geleerd hebben “om minder gestrest te leven”: “Hopelijk bewaren we iets van de rust, die de laatste twee jaren zo anders maakte dan de vaak overspannen momenten uit de pre-corona-jaren.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Toch hebben de lockdowns vooral ook veel problemen opgeleverd, schrijft hij. “Veel mensen, juist ook jongeren, zijn zich eenzaam gaan voelen”, en onder andere de cultuursector, detailhandel en horeca hebben onder de noodgedwongen sluitingen geleden.

Bouwen aan menselijke waardigheid

Dat gaat om meer dan enkel economische schade. “Werk betekent niet alleen voorzien in je levensonderhoud, maar vooral ook: bouwen aan de menselijke waardigheid en deelnemen van God zelf”, schrijft Notermans met een verwijzing naar de sociale encycliek Laborem Exercens van paus Johannes Paulus II.

Hij schrijft te hopen dat middenstanders die dankzij steunpakketten konden overleven, weer voldoende klanten mogen begroeten. Daarbij doet hij ook een beroep op diezelfde klanten om weer in de winkels in de eigen omgeving te gaan kopen, in plaats van online.

‘Koop lokaal!’

“Hopelijk blijft de zinvolle slogan Koop lokaal! ook nu klinken, nu veel middenstanders diep in hun financiële reserves hebben moeten tasten. De bodem is akelig dichtbij gekomen, en de toekomst voor veel werknemers wordt daardoor onzeker.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Notermans vervolgt: “Als Rooms-katholieke Kerk voelen we bijzonder de pijn mee van de teruggang die veel ondernemers in deze tijd ervaren. We wensen hen toe dat het leven mag terugkeren in de winkelstraten. En dat de leus Koop lokaal! juist in deze tijd mag leiden tot solidariteit met ondernemers en werknemers dicht bij huis.”