<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Paus dankt katholieken in China en Hongkong voor hun geloof

Selinde van Dijk-Kroesbergen 24 maart 2022
image
Paus Franciscus en de bisschop Stephen Chow Sau-yan van Hongkong ontmoetten elkaar vorige week in het Vaticaan. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus heeft twee spontane videoboodschappen opgenomen waarin hij de katholieken van China en Hongkong rechtstreeks toespreekt. De filmpjes werden dinsdag door het bisdom Hongkong gepubliceerd.

De twee filmpjes werden vorige week opgenomen tijdens een ontmoeting van de paus met bisschop Stephen Chow Sau-yan, die volgens het bisdom het idee had geopperd. Chow was er voor zijn eerste ontmoeting met de paus, sinds hij in december tot bisschop van Hongkong was gewijd.

Omdat de paus in de filmpjes Italiaans spreekt, is de boodschap ondertiteld in het Engels en Chinees.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De pauselijke boodschap was gericht aan een volk dat opnieuw met een toenemend aantal coronagevallen wordt geconfronteerd. De paus maakte zijn nabijheid tot de mensen kenbaar en bemoedigde hen.

“Aan jullie, broeders en zusters van Hong Kong, zend ik mijn groet! Ik ben hier met jullie bisschop. Ik stuur jullie mijn zegen; Ik wens jullie allen het beste. Ik wens dat jullie goede burgers zijn; dat jullie moedig zijn in het licht van alle uitdagingen van deze tijd!”

“Ik denk vooral aan velen van jullie die hebben geleden onder de Covid-pandemie. Ik ben dichtbij! Deze pandemie heeft zoveel mensen over de hele wereld gedood en ook in jullie stad. Ik zal voor jullie bidden, en bid alsjeblieft voor mij!”

“De Heer is soms voor ons verborgen, maar Hij is altijd aan onze zijde. Er is geduld voor nodig om te hopen”
- Paus Franciscus tot de katholieken van China

Ook in de boodschap aan de katholieken op het Chinese vasteland uitte de paus zijn nabijheid in deze lastige tijden.

“Bedankt voor jullie werk en bedankt dat jullie met zoveel kracht deze Covid-pandemie hebben doorstaan die ons zoveel doet lijden”, zei paus Franciscus tegen de Chinese katholieken.

De liefde van Christus

Hij dankte hen ook voor hun vasthoudendheid in geloof, dat onder de huidige regering onder druk staat.

“Dank voor jullie getuigenis van geloof. Dank voor de liefde van de Heer Jezus Christus en de Heilige Moeder van God, Onze-Lieve-Vrouw. Laten we verder gaan met de Heer. De Heer is soms voor ons verborgen, maar Hij is altijd aan onze zijde. Er is geduld voor nodig om te hopen. Ik ben dicht bij jullie, ik hou zoveel van jullie. Ik bid voor jullie, bid alsjeblieft ook voor mij.”

De relatie van het Vaticaan met de regering in China is al decennia gespannen. In september 2018 sloot de Heilige Stoel een overeenkomst met de Chinese autoriteiten over de benoeming van bisschoppen. Bisschoppen zouden volgens het akkoord gekozen worden door de katholieke gemeenschap en goedgekeurd worden door de paus, alvorens de bisschop gewijd en geïnstalleerd wordt.

Sindsdien heeft de door de Chinese regering goedgekeurde Kerk te maken gehad met druk van de regering om delen van de katholieke leer te censureren. De Chinese Kerk wordt, net als andere godsdiensten, verplicht het Chinese nationalisme en liefde voor de communistische partij in de prediking op te nemen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zusters, priesters en seminaristen van de ondergrondse Kerk worden al decennialang aangevallen of anderszins vervolgd.In oktober 2020 besloot het Vaticaan de overeenkomst met de Chinese regering te verlengen. Deze loopt in de herfst van dit jaar af.

Bronnen: America Magazine en Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.