<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus benoemt jezuïet tot nieuwe bisschop Hongkong

Peter Doorakkers 17 mei 2021
image
Bisschop-elect Stephen Chow s.j. Foto: CNS Photo - Don Doll s.j., courtesy General Curia of the Society of Jesus

Paus Franciscus heeft de 61-jarige pater Stephen Chow s.j. benoemd tot bisschop van Hongkong, maakte het Vaticaan vandaag bekend. De zetel van Hongkong was al meer dan twee jaar vacant.

Chows voorganger Michael Yeung Ming-cheung overleed begin 2019 onverwacht. Het bestuur van het bisdom werd sindsdien waargenomen door de emeritus-bisschop, kardinaal John Tong Hon.

Dat de benoeming zo lang op zich liet wachten, heeft volgens AsiaNews te maken met verdeeldheid in het bisdom over twee eerdere mogelijke kandidaten, van wie de een dicht bij de prodemocratische betogers in de stad staat, terwijl de ander dichtbij de Chinese regering in Beijing zou staan.

‘Gebalanceerde keuze’

Volgens de nieuwsdienst wordt Chows benoeming in Hongkong gezien als “een gebalanceerde keuze” die mogelijk kan helpen om die verdeeldheid te overwinnen. De eerste reacties van gelovigen en priesters zouden positief zijn. Enkele priesters omschreven hun nieuwe bisschop als een stille man, “stevig in het geloof van de katholieke Kerk” en “zeer toegewijd” aan het katholiek onderwijs.

Lokale media melden dat Chows bisschopswijding in december plaatsvindt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Overste Chinese jezuïetenprovincie

De in 1959 geboren Chow studeerde psychologie in de Verenigde Staten en trad op zijn 25e in Ierland in bij de jezuïeten. Daarna studeerde hij filosofie en theologie. Na zijn priesterwijding in 1994 studeerde hij opnieuw in de VS, doceerde in onder meer Hongkong en promoveerde aan Harvard.

In 2018 werd hij overste van de Chinese jezuïetenprovincie, die naast de Volksrepubliek China ook Taiwan, Hongkong en Macau omvat. Chow wist in die functie goede banden met China te ontwikkelen, maar kent de spanningen die er zijn dus uit de eerste hand. Terwijl in Hongkong vrijheid van eredienst geldt, kent China een lange historie van vervolging van gelovigen die niet in de pas van Beijing willen lopen.

Als bisschop zal hij direct te maken krijgen met de Chinese pogingen meer grip te krijgen op Hongkong en de prodemocratische betogingen in de stad de kop in te drukken. In de ogen van Beijing vechten de betogers de macht van de regering aan.

Prominente rol katholieken in protest

In de prodemocratische beweging speelt een aantal katholieken een prominente rol. In april werden verschillenden van hen onder de vorig jaar aangenomen ‘nationale veiligheidswetten’ tot celstraffen veroordeeld. Onder hen waren de advocaat Martin Lee en de mediamagnaat Jimmy Lai.

Ook in zijn eigen onderwijsveld zal de nieuwe bisschop “zeer waarschijnlijk” met pogingen tot inmenging van Beijing te maken krijgen, schrijft AsiaNews.

In 2019 gingen inwoners van Hongkong de straat op uit protest tegen een wetsvoorstel over het uitleveren van verdachten aan China. Het katholiek onderwijs in Hongkong werd toen verweten jongeren warm te hebben gemaakt voor de prodemocratische beweging. De voormalige Britse kroonkolonie telt meer dan driehonderd katholieke scholen.

https://www.kn.nl/donaties/

‘Zeer uitdagende tijden’

Het algemeen bestuur van de jezuïeten in Rome sprak in een verklaring van een benoeming in “zeer uitdagende tijden” en verzekerde hem “van ons gebed en onze samenwerking”.

Generaal overste Arturo Sosa verwelkomde de benoeming. Enkele dagen ervoor had hij de situatie in de Chinese jezuïetenprovincie “zeer complex” genoemd gezien de verschillende landen en gebieden die deze beslaat.

Volgens Sosa staan er in die provincie “ongeveer 160 jezuïeten in de catalogus”, van wie “de meerderheid – in het bijzonder de meerderheid van de jongeren – in China zelf zijn”.  Daar werkt volgens hem ook een aantal jezuïeten “die niet in de catalogus staan”.

Bronnen: Catholic News Agency, AsiaNews, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.