<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Hongkong: katholieke politicus genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

KN Redactie 5 februari 2021
image
Martin Lee Chu-ming zette zich jarenlang in voor democratie in Hongkong. Op deze foto uit 2014 wordt hij opgepakt nadat hij aan protesten deelnam. Foto: wikipedia.org - publiek domein

Een katholieke advocaat en politicus uit Hongkong is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Hij wordt gezien als een van de prominentste pleitbezorgers van democratie en mensenrechten in Hongkong en China.

Martin Lee Chu-ming (82) demonstreert al bijna veertig jaar voor algemeen kiesrecht in Hongkong. Hij was in 1990 de stichter en eerste voorzitter van de eerste prodemocratische partij van Hongkong, de United Democrats of Hong Kong. In 1994 richtte hij de opvolger van die partij op, de Democratische Partij van Hongkong.

Een bron van inspiratie

Daarnaast was Lee lid van de Wetgevende Raad van Hong Kong van 1985 tot 1997 en van 1998 tot 2008. Hij droeg bij aan het opstellen van de zogenaamde ‘basiswet’ van Hongkong, een soort grondwet die bij de overdracht van de stad in 1997 door de Britten aan China in werking trad. Voor Hongkong golden andere wetten dan voor China.

Mathilde Tybring-Gjedde en Peter Frolic, leden van de Noorse Conservatieve Partij, nomineerden Lee voor de prijs en noemden de advocaat “een bron van inspiratie voor de prodemocratische beweging in Hong Kong en voor pleitbezorgers voor vrijheid over de hele wereld”.

Tegenstand

Lee kreeg de afgelopen jaren ook felle tegenstand. Zo werd hij in april 2020 gearresteerd voor zijn deelname aan protesten tegen de uitleveringswet die in 2019 plaatsvonden. Deze wet, die overigens is ingetrokken, zou de Chinese regering in staat hebben gesteld om vermeende ‘criminelen’ uit te leveren van Hongkong naar het vasteland om ze daar te berechten. Dit zou een serieus gevaar zijn voor de godsdienstvrijheid in Hongkong.

Veel eerder, in 1989 werd hij uit het comité voor de basiswet van Hongkong gezet. Dat gebeurde nadat hij het optreden van de regering tegen het studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking veroordeelde en de studenten openlijk steunde.

Lee is momenteel op borgtocht vrij in afwachting van het proces dat op 16 februari begint.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Peking

Hongkong is een speciale administratieve regio van China. De Hongkongers hebben meer vrijheid dan de andere inwoners van het communistische China . Zo is er op het eiland vrijheid van aanbidding en evangelisatie, terwijl er op het vasteland van China een lange geschiedenis van christenvervolging bestaat.

Peking probeert steeds meer controle over het eiland te krijgen. Op 1 juli 2020 legde het Hongkong een nieuwe wet inzake nationale veiligheid op. Volgens de wet krijgt een persoon die is veroordeeld voor terrorisme, opruiing of samenzwering met het buitenland, een gevangenisstraf van ten minste tien jaar, met de mogelijkheid van levenslang.

Niet over politiek praten

Verschillende prominente democratieactivisten werden in augustus 2020 gearresteerd. Onder hen waren de 23-jarige katholieke activiste Agnes Chow en Jimmy Lai, een katholieke mediamagnaat uit Hongkong.

Na die arrestaties schreef de apostolisch administrator van Hongkong, kardinaal John Tong Hon, een brief aan de plaatselijke geestelijkheid, waarin hij hen waarschuwde om in hun preken niet over politiek te praten.

Gevangenisstraffen

Lai was een tijdje op borgtocht vrij, maar werd begin december beschuldigd van buitenlandse samenzwering en ging weer terug de gevangenis in. Als hij wordt veroordeeld, kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen. Zijn proces zal naar verwachting in april beginnen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In november pleitten drie van de prodemocratische activisten, waaronder Chow, schuldig aan hun rol in een ‘illegale vergadering’ in 2019. Ze werden elk veroordeeld tot maanden gevangenisstraf en hebben mogelijke verdere aanklachten in het vooruitzicht.

Voorverkiezingen

Op 6 januari 2021 arresteerde de politie in Hongkong meer dan vijftig mensen wegens schendingen van de veiligheidswet, waaronder een aantal politici en organisatoren die deelnamen aan onofficiële “voorverkiezingen” om oppositiekandidaten te kiezen voor de volgende verkiezingen in Hongkong.

De parlementsverkiezingen die in september 2020 zouden worden gehouden werden vanwege de coronapandemie uitgesteld.

Katholieke scholen

In de afgelopen maanden heeft het bisdom Hongkong richtlijnen uitgevaardigd aan katholieke scholen over “het bevorderen van de juiste waarden van de nationale identiteit” en het respecteren van Chinese nationale symbolen, waaronder de vlag en het volkslied.

Het bisdom blokkeerde een katholieke reclamecampagne voor democratie en voorkwam dat een gebed in lokale kranten zou verschijnen.

Het bisdom Hongkong wordt sinds 2019 tijdelijk geleid door kardinaal Tong, die in 2017 met pensioen ging en werd teruggebracht nadat de vorige bisschop van Hongkong onverwacht was overleden.

Bron: CNA

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.