<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Katholieke studenten Hongkong: christenen moeten grotere rol in protesten op zich nemen

Catholic News Agency 22 augustus 2019
image
Inwoners van Hongkong herdachten op 4 juni het overheidsgeweld tegen de demonstranten op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing, in 1989. Foto: CNS Photo - Tyrone Siu, Reuters

Christenen in Hong Kong zouden een grotere rol op zich moeten nemen in de massale protesten tegen de overheid. Dat stelt de voorzitter van de katholieke studentenfederatie van Hong Kong, Edwin Chow.

Hij ziet het als een “grote kans” voor katholieken en andere christenen om samen te werken en zo een grotere invloed uit te kunnen oefenen. Ze kunnen volgens Chow ook rust brengen onder de demonstranten, van wie een aantal radicaler en agressiever is geworden.

Voorstel voor uitleveringswet

De inwoners van Hong Kong gaan al enkele maanden massaal de straat op uit protest tegen een wetsvoorstel dat uitlevering van verdachten aan het Chinese vasteland mogelijk moet maken. Inmiddels betogen ze ook tegen het politiegeweld tegen demonstranten. De politie zette traangas en rubberen kogels in, waarbij gewonden vielen.

Protesten werden gewelddadiger

Volgens Chow hadden de christenen, waaronder ook katholieken, aanvankelijk een mooie rol tijdens de protesten. Zo namen zij het voortouw door in de straten tijdens de demonstraties liederen te zingen.

Naarmate de protesten voortgingen, werden sommige demonstranten agressiever en radicaler. Chow denkt dat dit komt doordat de regering, zelfs na twee demonstraties in juni waaraan miljoenen mensen deelnamen, nog steeds niet aan de eis van de demonstranten heeft toegegeven.

Uit frustratie werd het protest gewelddadiger. Demonstranten probeerden in te breken bij het raadsgebouw, of botsten met de politie.

‘Wet kan serieus gevaar zijn voor godsdienstvrijheid in China’

“De katholieken en christenen hebben de verantwoordelijkheid, maar ook de gave, om wat meer rust onder de demonstranten te brengen. Want door bij aanvang liederen te zingen kan je een vredige sfeer creëren en het heeft een rustgevende werking op mensen. We zouden dat een volgende keer zeker goed kunnen gebruiken.”

Chow legt uit waarom protest tegen de uitzettingswet zo belangrijk is: “De wet kan een serieus gevaar zijn voor de vrijheid van godsdienst in China. Ze geeft de Chinese regering de mogelijkheid om christenen te arresteren en naar het vasteland uit te zetten wanneer zij ‘misdrijven’ tegen China hebben gepleegd.”

‘De Kerk wordt in China onderdrukt’

Hij illustreert dit met een voorval uit 2001, toen inwoners van Hongkong door de Chinese regering werden gearresteerd omdat zij Bijbels naar het land hadden gebracht.

“De Kerk wordt in China onderdrukt. Door de contacten met de Kerk op het vasteland, groeit het gevaar dat in de toekomst mensen uit de Kerk in Hongkong gearresteerd worden.”

Momenteel wonen er 581.000 katholieken in Hongkong, 8% van de bevolking. Hoewel Hong Kong in 1997 is teruggeven aan China, hebben de inwoners beduidend meer vrijheid dan de inwoners in de rest van het land, inclusief toegang tot ongecensureerd internet.

Steun van geestelijken

De studentenfederatie van Chow zet zich sinds mei in tegen invoering van de uitzettingswet. Ze deelde flyers uit en volgens de voorzitter tekenden meer dan 160.000 studenten, docenten en alumni een petitie tegen de wet.

Ze organiseerden begin juni ook gebedsbijeenkomsten en Missen dichtbij de plekken waar de protesten plaatsvinden. Volgens Chew kregen ze veel steun van geestelijken, onder wie de bisschop en hulpbisschop van Hongkong, en emeritus-bisschop kardinaal Joseph Zen.

De protesten houden aan

Hoewel het wetsvoorstel voorlopig is ingetrokken, houden de protesten aan. De demonstranten willen dat het voorstel definitief wordt ingetrokken, en sommigen eisen zelfs het aftreden van Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.