<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Boerenprotest bereikt Rome: demonstratie met koe bij het Sint-Pietersplein

Emma Koevoets 12 februari 2024
image
Kardinaal Mauro Gambetti aait een koe tijdens de zegening van boerderijdieren buiten het Sint-Pietersplein in het Vaticaan op 17 januari 2024. Foto: CNS - Lola Gomez

Op zondag bracht een klein groepje boeren ‘verzetskoe’ Ercolina II naar het Sint-Pietersplein voor het Angelusgebed. Een van hen verklaarde dat ze de zegen van de paus wilden ontvangen, maar ze werden tegengehouden voordat ze het plein konden betreden.

Het is niet duidelijk of paus Franciscus de boeren heeft gezien. Hij maakte in ieder geval geen melding van de protesten in zijn toespraak na het gebed.

Symbool van verzet

Ercolina II is eigendom van Cristian Belloni, een graanproducent. Hij reist met Ercolina, die inmiddels symbool staat voor het verzet van de boeren, door heel Italië.

Op zondag begeleidden Belloni en een medeboer de koe langs de Via della Conciliazione, maar ze stootten op een politiebarrière net buiten het Sint-Pietersplein. Daar werden ze tegengehouden door een beveiligingsagent die hen vertelde dat vee er niet was toegestaan.

Naar verluidt is Ercolina II de nakomeling van een andere koe met dezelfde naam die in december 1997 ook deelnam aan een protest op het plein. Destijds brachten melkveehouders haar mee om te protesteren tegen de beperkingen op melkproductie van de EU.

‘Regels zijn te streng’

Ercolina II droeg een foto van haar beroemde moeder om haar nek toen ze zich bij het Sint-Pietersplein bevond. Hoewel de koe niet het plein mocht betreden, molk eigenaar Belloni haar tijdens de korte demonstratie en bood hij kleine porties melk aan voorbijgangers en pelgrims die zich hadden verzameld voor het gebed.

“Ik heb haar meegenomen om meer bewustzijn te creëren over het probleem”, vertelde Belloni aan verslaggevers, meldt Crux. “Ze proberen ons te beperken met regels die te streng zijn”, verwijzend naar de EU.

“We zijn hier om te bidden en te zien of ons gebed ons advies zal geven over de volgende stappen die we moeten nemen,” voegde de graanboer toe.

Landbouwprotesten

Stoeten van boeren die met hun tractoren door de stad en langs beroemde bezienswaardigheden rijden, zijn de afgelopen dagen een bekend gezicht geworden in Rome. Dit maakt deel uit van de landbouwprotesten die in heel Europa gaande zijn.

Eerder reden er op vrijdag tractoren in groen, rood en wit – de kleuren van de Italiaanse vlag – langs het Colosseum als onderdeel van de boerenprotesten.

Later die dag ontmoette de Italiaanse premier Giorgia Meloni een delegatie van boerenverenigingen. Tijdens deze ontmoeting beloofde ze onder meer de vrijstelling van inkomstenbelasting voor landbouwproducenten, die sinds 2017 van kracht is, te verlengen.

Bezorgdheid

Soortgelijke demonstraties van boeren hebben ook plaatsgevonden in landen als Spanje, Polen, Frankrijk en België. Desondanks is de opstand een vrij diverse beweging, zonder duidelijk leiderschap of een uniforme agenda.

De boeren uiten hun bezorgdheid over de afnemende voedselprijzen en toenemende productiekosten, met name voor energie. Daarnaast protesteren ze tegen de klimaatveranderingsregelgeving van de EU, die volgens hen hun concurrentiepositie schaadt en de afzetmarkten beperkt.

Groeiende afhankelijkheid

Daarnaast klagen veel boeren over de groeiende afhankelijkheid van landbouwimporten van buiten de EU die niet aan dezelfde gezondheids- en veiligheidsnormen hoeven te voldoen. Ze dringen ook aan op belastingverlagingen voor brandstofaankopen.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Hoewel de reacties van autoriteiten variëren, hebben verschillende Europese regeringen recentelijk ingestemd met het injecteren van honderden miljoenen euro’s in de landbouwsector in een poging om de crisis en de wijdverspreide uiting van ontevredenheid binnen de agrarische sector te verlichten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.