<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

‘Samen dromen van een betere wereld’: Jongeren en zusters trekken samen op tegen mensenhandel

Emma Koevoets 8 februari 2024
image
Een groep van ongeveer 40 vrijwilligers voert op 6 februari 2024 een promotievideo uit in 'flashmob'-stijl in Santa Maria-plein in Trastevere, Rome. Foto: CNS - Lola Gomez

Het wereldwijde netwerk Talitha Kum organiseerde van 2 tot 8 februari een serie evenementen in Rome voor jongeren die zich inzetten om een einde te maken aan mensenhandel. “De zusters hebben de weg geplaveid, en nu bewandelen wij het pad.”

Jaarlijks viert de Kerk op 8 februari de Internationale Dag van Gebed en Bewustwording tegen Mensenhandel. Deze dag valt samen met de feestdag van de heilige Josephine Bakhita, een Soedanese zuster die als kind tot slaaf was gemaakt en nu symbool staat voor de toewijding van de Kerk aan de bestrijding van deze misdaad.

Het doel van deze wereldwijde dag is om bewustzijn over mensenhandel te vergroten, te reflecteren op het geweld en onrecht waar mensen onder lijden en concrete oplossingen aan te dragen.  

50 jonge vertegenwoordigers

De inspanningen van de Kerk ter bestrijding van mensenhandel worden geleid door Talitha Kum, een netwerk van ruim zesduizend religieuze zusters en partners. 

Zuster Abby Avelino, de internationale coördinator van Talitha Kum, verwelkomde ongeveer vijftig jonge vertegenwoordigers – waaronder studenten, vrijwilligers, onderzoekers, communicatoren en activisten – van partnerorganisaties voor een week vol initiatieven en bewustmakingsactiviteiten in Rome. 

‘Zeer opwindend’

Ze deelde dat het “zeer opwindend” was om te zien dat jonge mensen uit verschillende landen naar elkaars ervaringen luisterden en hun kennis met anderen deelden. 

image
Jonge vrijwilligers delen bladwijzers uit aan jongeren met informatie over mensenhandel op het Santa Maria-plein in Trastevere. Foto: CNS - Lola Gomez

“We nodigen iedereen uit om aandachtig te luisteren en te observeren, samen met de jongeren te dromen van een betere wereld en actie te ondernemen voor verandering”, verklaarde zuster Abby in een persbericht. “Het vereist persoonlijke en institutionele betrokkenheid om de oorzaken van mensenhandel en uitbuiting effectief aan te pakken.” 

Dramatisch fenomeen

De jongeren woonden de wekelijkse algemene audiëntie van paus Franciscus op 7 februari bij, evenals zijn angelustoespraak op 4 februari, waarin hij hen begroette en iedereen aanmoedigde om samen te komen “om het dramatische mondiale fenomeen van mensenhandel tegen te gaan”. 

In zijn toespraak tijdens het angelus benadrukte de paus de Werelddag, waarbij hij alle welwillende mensen uitnodigde om gezamenlijk te strijden tegen dit ernstige wereldwijde fenomeen. Hij wees erop dat talloze medemensen worden bedrogen met loze beloften en vervolgens worden onderworpen aan uitbuiting en misbruik.

“Het vereist persoonlijke en institutionele betrokkenheid om de oorzaken van mensenhandel en uitbuiting effectief aan te pakken.”
- Zuster Abby Avelino

Gedwongen migratie

Volgens Daniele Alba, een medewerker van de Jesuit Refugee Service, treden de jongeren van vandaag in de voetsporen van de zusters om het bewustzijn van mensenhandel te vergroten, slachtoffers te helpen en oplossingen te bevorderen. “De zusters hebben de weg geplaveid, en nu bewandelen wij het pad”, aldus Alba, een overlevende van gendergerelateerd geweld, tegen OSV News. 

Ze vluchtte op jonge leeftijd met haar moeder uit Bogota, Colombia, naar de Verenigde Staten, waar ze in meer dan tien verschillende steden heeft gewoond. “Mensen denken dat deze dingen geïsoleerd gebeuren, maar gedwongen migratie stimuleert mensenhandel.”

‘Vrijheid, hoop, respect’

Alba merkt op dat hebzucht ook een drijvende kracht is achter mensenhandel, verwijzend naar het feit dat mensenhandelaars misbruik maken van de kwetsbaarheden van mensen om hen te dwingen of te misleiden tot slaafachtige werkomstandigheden, om zo te voldoen aan de vraag naar goedkope arbeidskrachten.

image
Een groep van ongeveer jonge 40 vrijwilligers voert op 6 februari 2024 een promotievideo tegen mensenhandel met muziek en handgemaakte borden in Rome. Foto: CNS - Lola Gomez

Samen met ongeveer veertig andere jongeren filmde Alba een creatieve promotievideo met muziek in ‘flashmob’-stijl op het centrale Santa Maria-plein in Trastevere. In de video klappen ze in hun handen en houden ze handgemaakte borden omhoog met woorden als ‘vrijheid’, ‘hoop’, ‘waardigheid’ en ‘respect’ in verschillende talen. 

Sociale media

Mary Mugo, afkomstig uit Nairobi, is door haar training bij Talitha Kum een jeugdambassadeur in Kenia geworden. Ze voelt als jongere de noodzaak om meer te doen in de strijd tegen mensenhandel, omdat jonge mensen vaak het slachtoffer worden van deze plaag.  

“Sociale media bieden veel potentieel om bewustwording te vergroten”, zegt ze. In Kenia maken ze bijvoorbeeld gebruik van TikTok om de boodschap over mensenhandel te verspreiden. 

Identificeren van mensenhandel

 Volgens Mugo begrijpen veel mensen niet volledig hoe wijdverspreid en verraderlijk mensenhandel is. “Mensen moeten meer luisteren en observeren om mensenhandel in hun gemeenschap op te merken.”  

Bijvoorbeeld: “Als er in een restaurant een man of vrouw is die voor iemand anders bestelt, maar die ander zegt zelf niks.” Het kan een signaal zijn van mensenhandel wanneer iemand geïsoleerd of stil overkomt, omdat mensenhandelaren hun slachtoffers vaak bedreigen om met niemand te praten. 

Mugo voegt toe: “Als mensen vermoeden dat iemand slachtoffer is van mensenhandel, moeten ze de politie bellen of contact opnemen met een organisatie die deel uitmaakt van het Talitha Kum-netwerk, die kan helpen bij het identificeren van gevallen van mensenhandel.”  

Vijftig miljoen mensen

 Wereldwijd vallen meer dan vijftig miljoen mensen ten prooi aan slavernij en uitbuiting. Mensenhandelaren worden steeds slimmer en geavanceerder en lokken steeds meer kwetsbare individuen, waaronder kinderen en migranten, in de val.  

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

De Kerk neemt een steeds prominentere rol in de strijd. Paus Franciscus beschreef mensenhandel als “een open wond in het lichaam van de mensheid”. Zuster Abby is dankbaar voor de voortdurende en vocale steun van de paus. Ze benadrukt dat “netwerken de sleutel is om mensenhandel te bestrijden”. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.