<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Ontkerkelijking, een overvolle agenda en gedoe in de parochie: het leven van de Nederlandse priester gaat niet altijd over rozen. Voor een aantal van hen wordt de druk zo groot dat ze emotioneel en fysiek uitgeput raken. In een korte serie interviews vertellen priesters het verhaal van hun burn-out.
Interview

‘De computer crashte. Op dat moment crashte ik ook’

Francesco Paloni 30 november 2023
image
David van Dijk: “Wanneer er een kerk moet sluiten denk je: ‘Ik laat nu al deze mensen in de steek’. Daar heb ik maandenlang van wakker gelegen.” Foto: KN - Francesco Paloni

Pastoor David van Dijk (47) is pas net priester als hij merkt dat het opdragen van de Mis hem zwaar valt. Talloze gedachten schieten door zijn hoofd. Een echtpaar is zestig jaar getrouwd. Staan ze wel op de intentielijst? Zou het goed gaan met mevrouw De Jong, die een uitslag zou krijgen? En waar is het briefje van het koor?

Hakken in het zand

“Het was geen gebed zonder eind, maar een gedachte zonder eind”, zegt Van Dijk, die zijn verhaal doet in zijn pastorie in het Brabantse Reusel. Ook deze priester ontkomt er niet aan: zijn parochie moet naar een model toe van pastorale eenheden, met één kerkbestuur en één parochieblad. Een aantal parochianen zet de hakken in het zand. De jonge priester maakt zich daar zorgen over.

“Priesters moeten beschikbaar zijn, maar wel op een normale manier. Ik ben geen wasmachine”

“Wanneer er een kerk moet sluiten denk je: ‘Ik laat nu al deze mensen in de steek’. Daar heb ik maandenlang van wakker gelegen. Daarnaast heeft de gemiddelde priester een volle agenda. Ik holde van a naar b, maar kwam eigenlijk niet toe aan dingen regelen. Ik was rusteloos. Op een gegeven moment was ik zo druk dat mijn moeder zei: ‘David, het ligt niet aan jou, maar sinds je priester bent, hebben we niets meer aan jou’. Mijn moeder bedoelde het goed. De parochie nam heel mijn leven in beslag.”

Grote klap

In 2005 krijgt de jonge priester nog een grote klap. Zijn moeder krijgt kanker, op relatief jonge leeftijd. Van Dijk is enig kind. Zijn moeder overlijdt in 2011. In 2006 komt er een gewapende overval bij. De priester wordt drie kwartier lang gegijzeld in zijn toenmalige pastorie in Maarheeze.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ze hadden me vastgebonden met tie-wraps. Het lukte mij om door het raam naar buiten te springen. De overvallers sloegen op de vlucht. Dat was kort voor mijn burn-out.”

‘Ineens was alles zwart’

En die burn-out liet niet lang op zich wachten. Op 31 mei 2007 zat Van Dijk achter zijn pc. “De computer crashte. Op dat moment crashte ik ook. Van de ene op de andere seconde. Ineens was alles zwart. Ik kon niet meer verder.”

Een goede vriend belde de huisarts, die naar de pastorie snelde. Van Dijk moest direct vertrekken. “Zodra je het dorp uitrijdt, ben je al voor de helft beter”, zei de huisarts tegen hem. Hij pakte zijn spullen en verbleef enige tijd bij een vriend.

Klein kringetje

“Ik draaide mee in een klein kringetje van drie, vier mensen. Ik had totaal geen behoefte aan andere contacten. De rest was onveilig. Vervolgens ben ik daar heel moe en ziek geworden. Ik lag drie weken op bed, en was af en toe wakker. Soms wat gegeten, wat gedronken, wat boeken gelezen, en voor de rest geslapen. Ik krabbelde langzaam weer op. Die kring van mensen om mij heen werd langzamerhand groter. Ik heb er drie maanden uitgelegen.”

“Je bent ook maar een mens. Wanneer er dingen misgaan, ligt het niet altijd aan jou”

Waar zijn burn-out aan lag? Van Dijk denkt vooral aan één oorzaak: alles in de hand willen houden. De priester heeft deze neiging na zijn burn-out steeds meer los kunnen laten. Hij staat er meer ontspannen in, hij is pragmatischer geworden. Ook ziet hij humor als een broodnodig medicijn om te relativeren.

Accu opladen

“Natuurlijk is het belangrijk dat een parochie goed loopt. Maar je bent ook maar een mens met je talenten en eigenaardigheden, zwaktes en blinde vlekken. Wanneer er dingen misgaan, ligt het ook niet altijd aan jou. Volgende keer beter.”

Een priester moet er ook voor waken om zich niet mee te laten sleuren in negativiteit, zegt Van Dijk. “Ik ben een mens en als ik mijn menselijke accu niet kan opladen, kan ik ook niets voor mensen betekenen. Het is goed om een dag te hebben om lekker leeg te lopen. En nee is ook een antwoord. Priesters moeten beschikbaar zijn, maar wel op een normale manier. Ik weet nu: ik ben geen wasmachine.”

Gratis kennismaken met KN?

Dit artikel is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad van deze week. Vrijblijvend kennismaken met onze weekeditie? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.