<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Frankrijk

Franse bisschoppen verklaren steun aan protesterende boeren: ‘De maat is vol’

Emma Koevoets 30 januari 2024
image
Franse boeren rijden met hun tractoren in een langzaam tempo door Compans nabij de luchthaven Roissy Charles-de-Gaulle. Foto: OSV - Benoit Tessier, Reuters

Na dagen van protesten in verschillende provincies blokkeerden boeren op 29 januari meerdere toegangswegen van en naar Parijs. Verschillende Franse bisschoppen en COMECE verklaren zich solidair met de demonstranten.

De boeren vormden opmerkelijk lange files van tractoren en landbouwvoertuigen in de Franse hoofdstad. Ze wilden op deze manier druk uitoefenen op de regering met betrekking tot de toekomst van hun sector. Die is hard getroffen door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

De demonstranten hoopten een ‘belegering’ te organiseren met als doel meer concessies af te dwingen van de regering onder leiding van de nieuwe premier Gabriel Attal, die nog geen maand aan de macht is.

Wereldwijde voedselcrisis

Franse boeren proberen hun voedselproductie te verhogen en tegelijkertijd de milieu-impact van de landbouw te verminderen. Ze worden echter geconfronteerd met toenemende kosten, zoals stijgende energieprijzen. Ze zijn gefrustreerd over wat zij zien als onterechte beschuldigingen van de Europese Unie dat zij tegen ecologische belangen ingaan.

Ook de Russische invasie in Oekraïne, een land met een zeer vruchtbare grond, leidde tot een wereldwijde voedselcrisis. Dit resulteerde in aanzienlijk hogere prijzen voor kunstmest, energie en andere benodigdheden voor gewasverbouw en veevoer. Deze stijgingen hebben een grote hap genomen uit de inkomsten van boeren.

Steun van bisschoppen

Verschillende bisschoppen in Frankrijk gaven verklaringen af waarin zij hun steun voor de protesten van de boeren uitspreken.

Bisschop Jean-Marc Micas van Tarbes en Lourdes bezocht persoonlijk de door tractoren geblokkeerde wegen om de demonstranten te begroeten. Op 24 januari betuigde hij al eerder zijn medeleven, solidariteit en toewijding.

Micas verklaarde: “De boeren die wij kennen, zijn verantwoordelijke mensen, gevoelig voor kwesties die verband houden met het klimaat en het milieu. Ik nodig de gelovigen van het bisdom uit om te proberen te begrijpen wat de boeren drijft om zich uit te drukken zoals ze doen, om de realiteit van hun dagelijks leven te kennen en om hun werk te steunen door een eerlijke beloning toe te staan.”

‘De maat is vol’

De bisschoppen van de kerkprovincie Montpellier riepen op tot “gerechtigheid en consideratie” voor de boeren en verklaarden begrip te hebben voor hun “legitieme zorgen”. Ze bekritiseerden het feit dat geïmporteerde producten vrijgesteld zijn van de administratieve, hygiënische en economische beperkingen waaraan Franse boeren worden onderworpen.

“Een duurzame toekomst van ons voedselsysteem en een veilige en bloeiende toekomst voor boeren kunnen samengaan.”
- COMECE

“De maat is vol”, verklaarden ze op 25 januari onder leiding van aartsbisschop Norbert Turini. Ze voegden eraan toe dat de beperkingen als gevolg van klimaatverandering en de noodzaak om de planeet te beschermen ook extra kosten met zich meebrengen voor de productie.

Ze riepen op tot “dringende maatregelen” op nationaal en Europees niveau als reactie op de “rechtvaardige eisen van de protesterende boeren voor een fatsoenlijk inkomen”.

Ernstige bedreiging

Ondertussen richtte aartsbisschop Jean-Paul James van Bordeaux, een regio die bekend staat om zijn wijnen, zich specifiek tot de wijnwereld, die zwaar getroffen is door de crisis. Hij wees erop dat “de Fransen hun wijnconsumptiegewoonten hebben veranderd” en dat “de export niet de verwachte afzetmarkten biedt.”

James riep op tot algemene solidariteit met wijnboeren. Volgens hem vormt op dit moment de noodzaak om hun praktijken te veranderen en de productie te verminderen een ernstige bedreiging voor degenen die niet in staat zijn om hiermee om te gaan.

‘Eerlijke dialoog’

Ook de Commissie van Bisschoppen van de Europese Gemeenschap (COMECE) publiceerde op 30 januari een verklaring. Ze erkent de groeiende ontevredenheid onder Europese boeren over beleidsmaatregelen met betrekking tot klimaatverandering en milieucrises. COMECE roept op tot solidariteit met boeren die geconfronteerd worden met toenemende uitdagingen.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

De verklaring benadrukt de noodzaak om boeren centraal te stellen in beleidsbeslissingen en dringt aan op een eerlijke dialoog en meer transparantie in besluitvorming. “Een duurzame toekomst van ons voedselsysteem en een veilige en bloeiende toekomst voor boeren kunnen samengaan.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.