<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Kardinaal Stella: ‘Geef priesters ‘in frontlinie’ met voorrang toegang tot vaccin’

Carol Glatz - CNS 5 mei 2021
image
Kardinaal Beniamino Stella, prefect van de Congregatie voor de Clerus. Foto: CNS - Paul Haring

Priesters die “in de frontlinie” dienen in parochies, gevangenissen en ziekenhuizen, moeten worden beschouwd als mensen met een risicoberoep en horen daarom voorrang te krijgen in Covid-19-vaccinatieprogramma’s. Dat zegt kardinaal Beniamino Stella, hoofd van de Vaticaanse Congregatie voor de Clerus. 

Er is een voortdurende samenwerking nodig tussen regering en kerkleiders “om geestelijken – althans degenen die zielen onder hun hoede hebben – in staat te stellen hun dienstewerk uit te oefenen. Dat is iets dat vandaag gedaan kan worden door het toedienen van vaccins te vergemakkelijken”, aldus Stella.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In een interview op 4 mei met het Italiaanse katholieke persbureau SIR herinnerde de kardinaal aan de 269 diocesane priesters die in het eerste jaar van de pandemie in Italië aan Covid-19 stierven.

Priesters bezweken aan virus

Veel priesters “bezweken aan het virus terwijl ze zich genereus eraan toewijden om het volk van God de nabijheid van zijn herders te laten voelen. En zodat het de troost van de sacramenten en de verkondiging van het woord van God ontvingen”, zei hij.

Er werd aan hem gevraagd of het tijd was om de belangrijke “sociale dienst” die priesters aanbieden te erkennen, en om hen, gezien hun hogere risico op blootstelling aan het virus, te verzekeren van toegang tot vaccins. Daarop antwoordde de kardinaal: “Deze kwestie moet de nodige aandacht krijgen van de kant van de relevante burgerlijke en kerkelijke autoriteiten.”

“Mijn persoonlijke mening is in ieder geval dat een priester die trouw is aan zijn roeping en zending – en die zich daarom wijdt aan het uitoefenen van zijn bediening in parochies, gevangenissen, ziekenhuizen enzovoort – moet worden behandeld als lid van een ‘risicocategorie’ omdat hij een ‘sociaal nuttige dienst’ levert.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Jonge priesters meldden zich aan

Kardinaal Stella zei dat hij onlangs sprak met een aartsbisschop in Latijns-Amerika. Die vertelde hem dat hij toen de pandemie uitbrak alle aalmoezeniers die in de ziekenhuizen werkten ontbood, omdat er zo veel oudere priesters waren .

“Als reactie daarop boden andere, jongere priesters zich vrijwillig aan om in ziekenhuizen te dienen en kregen ze toestemming van de burgerlijke autoriteiten om dit te doen. Samen met passende (beschermende) kleding om in alle veiligheid te dienen.”

Als gevolg daarvan stierf niemand in dat aartsbisdom “zonder de sacramenten te hebben ontvangen” en werd niemand “opgenomen in het ziekenhuis zonder ook geestelijke hulp te ontvangen”, zei onbekende aartsbisschop volgens Stella.

Moedige daden

“Ik zie dit als een succesvol voorbeeld van samenwerking tussen burgerlijke en kerkelijke autoriteiten” waarbij het doel is om manieren te vinden om geestelijken te helpen hun bediening uit te voeren. Die zouden nu bijgestaan kunnen worden ​​door hun de toegang tot vaccins te vergemakkelijken, voegde hij eraan toe.

https://www.kn.nl/donaties/

Desalniettemin, zo zei Stella, blijft de Kerk moedige daden zien, zoals “gesteld door bisschoppen, priesters en leken die hun persoonlijke ontberingen opzij zetten om anderen de hand te reiken”.

Velen maakten gebruik van “telefonische en online bediening” en “speciale erkenning moet worden gegeven aan de genereuze inspanningen van jonge mensen en volwassenen die hun hulp aanboden aan hun diocesane Caritas-centra om ononderbroken hulp aan de armen te verzekeren”.

Kerk op de proef gesteld

“Ik kan gerust zeggen dat de Kerk, die het volk van God als geheel vertegenwoordigt, de moed heeft gehad om zich niet te laten overweldigen door het virus dat haar ook op de proef heeft gesteld”, zei kardinaal Stella .

“De Kerk”, zei hij, “heeft de moed gehad om nieuwe initiatieven, min of meer succesvol, te durven benaderen en de meest behoeftigen te helpen en hen te troosten. De moed om een ​​woord van hoop en moed te brengen aan de hele wereld.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.