fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Pastoor handhaaft coronamaatregelen niet; aartsbisschop start kerkrechtelijke procedure

KN Redactie 13 april 2021
image
De Parijse kerk Sainte-Eugène-Sainte-Cécile waar de parochianen verzuimden om zich aan de coronamaatregels te houden. Foto: Wikimedia

Een overvolle kerk met parochianen zonder mondkapje die te weinig afstand hielden. Ondanks herhaaldelijke instructies omtrent coronamaatregelen vanuit het aartsbisdom Parijs, was dit de realiteit tijdens het paasweekend in een Parijse kerk. De aartsbisschop start een kerkrechtelijke procedure tegen de pastoor.

De Franse televisie toonde net na Pasen beelden van de livestream van de Paaswake in de kerk Sainte-Eugène-Sainte-Cécile. Hierop viel te zien dat de parochianen tijdens de dopen en processies geen mondkapjes droegen. De kerk was overvol, omdat er tien mensen gedoopt werden.

Op de livestream van de Mis van Paaszondag viel te zien dat de priesters en misdienaars zonder mondkapje te dicht bij elkaar stonden. De kerkgangers waren dit keer niet zichtbaar.

‘We spugen niet op mensen als we dopen’

Voor mgr. Michel Aupetie was dit aanleiding om tegen pastoor Marc Guelfucci een procedure te beginnen. Hij had de coronamaatregelen moeten handhaven, vindt de aartsbisschop van Parijs.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Sinds het begin van de pandemie hebben we geen enkele uitbraak gehad”, verdedigde de pastoor zich aan een groep journalisten buiten zijn kerk. Over het feit dat er tijdens de doop geen mondkapjes werden gedragen, zei hij: “We spugen niet op mensen als we dopen.”

Politie start onderzoek

Het besluit van de aartsbisschop om kerkjuridische stappen te zetten, kwam een dag nadat de politie van Parijs een onderzoek had geopend naar de parochie wegens “het in gevaar brengen van het leven van anderen”.

De woordvoerster van het aartsbisdom zei dat de priesters van de betreffende kerk al eerder een waarschuwing hadden gekregen. “We zien dat er een kloof is tussen wat er is gevraagd en wat er in deze kerk is gedaan”, zei ze.

‘Regels gelden voor iedereen’

Vooralsnog is de pastoor gevraagd om, in afwachting van de uitkomst van de canonieke procedure, de naleving van coronamaatregelen strikt af te dwingen in zijn kerk. Daarbij werd hij verzocht om namens aartsbisschop Aupetit de parochianen te herinneren aan de coronaregels “die voor iedereen gelden”.

Bron: Catholic News Agency