fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Seminaristen Rolduc als vrijwilligers aan de slag bij ziekenhuis Heerlen

Sanne Gerrits 7 april 2020
image
De eerste twee seminaristen aan het werk bij een ambulance in het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen. Foto: bisdom Roermond

Priesterstudenten van grootseminarie Rolduc in Kerkrade helpen als vrijwilligers mee om ambulances te ontsmetten. De seminaristen willen zo hun steentje bijdragen aan het bestrijden van de coronacrisis, meldt het bisdom Roermond op zijn website.

Afgelopen zondag gingen de eerste twee seminaristen in het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen aan de slag. Eerstejaars Efrem Verleng (32) was één van hen.

“Via de rector hoorden we dat de GGD een oproep had gedaan om hulp”, vertelt hij. “Je ziet de beelden op televisie, nu kan ik helpen daar waar het nodig is.”

Grondig

De seminaristen gaan twee aan twee samen met andere vrijwilligers in ploegendiensten aan het werk. Zes uur aan een stuk maken zij ambulances en de inhoud daarvan grondig schoon.

image
Foto: bisdom Roermond

“We hebben een duidelijke instructie en grondige begeleiding”, zegt Verleng. “We werken stapsgewijs: Eerst de buitenkant, dan het chauffeursgedeelte…”

Na de schoonmaak door de vrijwilligers gaat er ook nog een speciale desinfecteermachine door de ambulance.

Respect voor zorgpersoneel

Verleng is erg onder de indruk van het zorgpersoneel. Als de ambulance binnenkomt met een coronapatiënt, zien de seminaristen de verpleegkundigen met de patiënt het ziekenhuis in gaan. Van de chauffeur horen zij iets over hoe er gewerkt wordt. “Wat een enorm goed werk verrichten zij. Ik heb hier veel waardering en respect voor!”, zegt de seminarist.

Geloof uitvoeren in praktijk

Als priesterstudent gaf hij zich graag op voor de dienst, ook vanuit zijn geloof. “We bidden voor een einde aan de coronacrisis, nu kunnen we ook iets uitvoeren in de praktijk.” De seminaristen krijgen nog digitaal les op afstand, maar, zegt Verleng: “Dit doe ik er graag bij.”

Hij vindt het mooi om te zien dat er zoveel aanmeldingen zijn gekomen om te helpen, ook voor deze klus. “Zo brengt de vreselijke ziekte ook nog iets moois: nabijheid en verbroedering. En de seminaristen zitten er midden in.”