<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Tientallen baby’s vast in Oekraïne, bisschoppen willen ​​einde draagmoederschap

KN Redactie 18 mei 2020
image
Een verpleegster verzorgt de baby's die wachten op hun wensouders in het Hotel Venice te Kiev. CNS photo/Gleb Garanich, Reuters

Ten minste honderd draagmoederbaby’s zitten vast in Oekraïne omdat ze door lockdownmaatregelen niet opgehaald kunnen worden. De plaatselijke Kerk veroordeelt de zaak en noemt draagmoederschap “moreel onaanvaardbaar”.

In een video die de afgelopen dagen viraal ging, zijn zo’n vijftig baby’s te zien die in een grote hotelkamer in Kiev worden opgevangen. Ze wachten op het moment dat hun wensouders uit verschillende landen ze komen ophalen. Sinds maart mogen buitenlanders het land niet in, vanwege de coronamaatregelen.

‘Besteld, vervaardigd en verkocht’

De zaak heeft tot felle reacties geleid van de plaatselijke Kerk. Bisschoppen van zowel de Latijnse ritus als de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk, riepen vrijdag in een verklaring op om een einde te maken aan het draagmoederschap. Een praktijk waarbij volgens hen “personen worden behandeld als een handelsartikel dat kan worden besteld, vervaardigd en verkocht”.

“Elk kind is een geschenk van God dat dankbaar zou moeten worden aanvaard in het huwelijk van een man en een vrouw”, stellen de bisschoppen in de gezamenlijke verklaring. Ze wijzen op het recht van ieder kind om “op natuurlijke wijze verwekt te worden”, “in een gezin geboren te worden” en “door vader en moeder in de sfeer van liefde opgevoed te worden”.

Reactie op video

De bisschoppen hebben ook gereageerd op de betreffende video die onlangs online werd geplaatst door BioTexCom, de grootste commerciële organisatie rond draagmoederschap van het land. Een draagmoeder kan bij BioTexCom rekenen op een vergoeding tot ruim vijftienduizend euro voor het dragen van een kind.

“De video toont een geïmproviseerde kinderkamer en 46 huilende baby’s, verstoken van moederlijke aanraking, ouderlijke warmte, onbaatzuchtige zorg en broodnodige liefde. Ze worden gezien als een reeds gekocht product waarvoor de koper niet kwam opdagen”, aldus de katholieke leiders.

“Zo’n blijk van minachting voor de mens en zijn waardigheid is onaanvaardbaar. En dit alles is mogelijk dankzij gelegaliseerd draagmoederschap”, luidt het in de gezamenlijke verklaring.

Vrees voor toename

De Oekraïense ombudsvrouw voor de mensenrechten vertelde Aljazeera vrijdag dat het aantal wachtende baby’s waarschijnlijk zal toenemen tot “duizenden” als de reisbeperkingen blijven voortbestaan.

Al vóór de coronacrisis kwamen er volgens nieuwssite CNA berichten naar buiten van ten minste één baby die via draagmoederschap in Oekraïne was geboren, en achtergelaten werd door de Amerikanen die haar wilden opvoeden.

‘Moreel onaanvaardbaar’

“De praktijk van draagmoederschap, het doel en middelen van verwezenlijking zijn moreel onaanvaardbaar. De commerciële basis van draagmoederschap vanuit moreel oogpunt verdient een nog hardere beoordeling, omdat het het morele kwaad toevoegt van het kopen en verkopen van het lichaam en de persoon van het pasgeboren kind”, stellen de bisschoppen.

Ze pleiten daarom voor een algeheel verbod op draagmoederschap in het land en wijzen op het feit dat het Europees Parlement de praktijk van draagmoederschap herhaaldelijk “ondubbelzinnig heeft veroordeeld” als “uitbuiting van vrouwen”.

Draagmoederschap ontmoedigen

De katholieke leiders hebben de Oekraïense autoriteiten ook opgeroepen om maatregelen te nemen om gezinnen te helpen, zodat vrouwen niet hun toevlucht hoeven te nemen tot draagmoederschap als inkomstenbron.

Oekraïne is een van de weinige landen die buitenlanders toestaan een vrouw als draagmoeder te gebruiken. Het land telt zo’n vijftig commerciële draagmoederschaporganisaties.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.


Warning: SimpleXMLElement::__construct(): Entity: line 1: parser error : Attribute fetchpriority redefined in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): ers-150-nieuwsbrief-600x100.png 600w" sizes="(max-width: 1876px) 100vw, 1876px" in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): ^ in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Fatal error: Uncaught Exception: String could not be parsed as XML in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php:305 Stack trace: #0 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php(305): SimpleXMLElement->__construct() #1 [internal function]: Breeze_Cache_Init\breeze_cache() #2 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/functions.php(5373): ob_end_flush() #3 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all() #4 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters() #5 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #6 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/load.php(1260): do_action() #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305