<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Vaticaan financieel geraakt door coronacrisis, maar ‘niet in gevaar’

KN Redactie 14 mei 2020
image
"Het Vaticaan is niet in gevaar”, benadrukt de prefect van het Vaticaanse Secretariaat voor de Economie, pater Juan Antonio Guerrero. Foto: CNS Photo, courtesy Society of Jesus

Het Vaticaan gaat moeilijke jaren tegemoet door de economische gevolgen van de pandemie. Maar de Kerk blijft de mensen in moeilijkheden steunen.

Ook het Vaticaan is hard geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Vooral omdat een van de belangrijkste inkomstenbronnen, de entreekaartjes voor de Vaticaanse musea, al maandenlang volledig is opgedroogd.

Daarnaast zijn ook de andere inkomstenbronnen – donaties van gelovigen wereldwijd en investeringen in roerend en onroerend goed – teruggelopen.

Moeilijke jaren

Maar “het Vaticaan is niet in gevaar”, benadrukt de prefect van het Vaticaanse Secretariaat voor de Economie, pater Juan Antonio Guerrero in een interview met Vatican News.

De pater jezuïet ontkent berichten dat het tekort op de Vaticaanse begroting door de crisis zou toenemen met 175%. Hij beaamt wel dat er ook voor het Vaticaan “moeilijke jaren” in het verschiet liggen.

Verschillende scenario’s

De Italiaanse krant Il Messaggero berichtte afgelopen weekend dat de paus recent een interne analyse ontving over de financiële situatie van het Vaticaan. Daarin werden de verschillende scenario’s uiteengezet als de inkomsten drastisch blijven dalen.

Volgens Guerrero betekent “het meest optimistische scenario een omzetdaling van 25% ” en “het meest pessimistische scenario een omzetdaling van ongeveer 45%”.

“Geen enkele bezuiniging zal de meest kwetsbaren treffen”
- Juan Antonio Guerrero, hoofd van het Secretariaat voor de Economie

Welk scenario uiteindelijk uit zal komen, hangt volgens Guerrero “deels van onszelf af, van in hoeverre we de kosten kunnen verlagen” en “deels van externe factoren, van de daadwerkelijke daling van inkomsten”.

Bezuinigingsmaatregelen

Volgens Il Messaggero zou Franciscus de hoofden van de Vaticaanse instellingen hebben gemaand om te bezuinigen, geen nieuwe medewerkers meer aan te nemen, overtollige kosten weg te snijden, en geen nieuwe reizen te maken of nieuwe conferenties te organiseren.

Begin april had het Vaticaan al een aantal bezuinigingsmaatregelen bekend gemaakt. Onder meer het drastisch terugbrengen van de kosten van extern advies en externe diensten, een stop op het omzetten van contracten van bepaalde naar onbepaalde tijd, en een lagere vergoeding voor overuren.

‘Wij zijn geen bedrijf’

Guerrero bevestigde dat het Vaticaan vastbesloten is “een manier te vinden om te garanderen dat we onze missie kunnen voortzetten”. Er wordt dan ook goed gekeken naar “wat wel en niet essentieel is”.

Maar, zei hij ook: “Wij zijn geen bedrijf. Ons doel is niet om winst te maken.” De Kerk, voegde Guerrero toe, kan haar missie vervullen mede dankzij de gaven van de gelovigen. “Er zijn veel katholieken in de wereld die willen doneren om de Heilige Vader en de Heilige Stoel te helpen hun missie te vervullen.”

Daarom heeft het Vaticaan de plicht de financiën goed en toegewijd te beheren. De Kerk, zegt hij, moet “degenen die een deel van hun spaargeld aan ons schenken, laten zien dat hun geld goed wordt besteed”.

Geen ontslagen

Guerrero benadrukte ook dat het Vaticaan weliswaar zoekt naar manieren om te bezuinigen, maar dat drie dingen niet in het geding zullen zijn: “salarissen van werknemers, hulp voor mensen in moeilijkheden en steun voor de Kerken in nood. Geen enkele bezuiniging zal de meest kwetsbaren treffen.”

Al eerder werd benadrukt dat paus Franciscus voor alles wil voorkomen dat het Vaticaan mensen moet ontslaan als gevolg van de coronacrisis. (KN/CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.