fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

CU en SGP bekritiseren pro-abortus voornemen minister Ploumen

KN Redactie 26 januari 2017
image
Minister Ploumen (Foto: wikipedia.org)

UPDATE – De ChristenUnie en de SGP bekritiseren het voornemen van minister Lilianne Ploumen (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) om een pro-life maatregel van de Amerikaanse president Donald Trump teniet te doen. Dat meldt Reformatorisch Dagblad. Ploumens Belgische collega Alexander De Croo liet volgens AP weten haar initiatief te steunen.

Trump maakte maandag met een decreet een einde aan Amerikaanse overheidssteun voor organisaties die daarmee in het buitenland abortus promoten of uitvoeren. De Amerikaanse bisschoppen spraken bij monde van de voorzitter van hun pro-life comité van een “welkome stap”.

Beleid van Reagan

Trump herstelde met het decreet beleid van president Reagan uit 1984. Dat werd sindsdien door de presidenten Clinton en Obama afgeschaft, terwijl president Bush jr. het opnieuw invoerde. Allen deden dat per decreet en kort na hun aantreden.

Reactie minister Ploumen

Volgens RD ontstaat door Trumps maatregel een tekort van zeshonderd miljoen dollar bij de desbetreffende organisaties. Minister Ploumen liet dinsdag weten het initiatief te nemen tot een internationaal fonds dat dit financiële gat moet gaan dichten.

Volgens haar gaat het erom “dat vrouwen zo vele mogelijk toegang houden tot hun rechten”. Vrouwen in met name Afrika zouden door de maatregel minder toegang krijgen tot ‘veilige abortussen’, seksuele voorlichting, anticonceptie en kraamhulp, stelt ze.

Dijkgraaf: ‘Ronduit slecht’

Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) noemde Ploumens voornemen in RD “ronduit slecht”. De minister zou zich moeten richten op “hoe je aankomende moeders nu echt helpt, in plaats van een nepoplossing als abortus zo te stimuleren”.

De SGP-fractie zal zich in de Tweede Kamer tegen het plan verzetten, aldus Dijkgraaf. Hij overweegt allereerst Kamervragen om erachter te komen wat Ploumen precies wil, “want de Kamer heeft er nog geen brief over ontvangen”.

Voordewind: ‘Geen abortusfonds’

Kamerlid Joël Voordewind (CU) vindt het “prima” als de minister zich zou inspannen om de zorg voor moeders en kinderen te verbeteren in landen waar die nu niet goed geregeld is. “Maar dit mag niet ten koste gaan van het ongeboren leven. Het mag absoluut geen abortusfonds worden”, zegt hij in RD.

‘Stuitend’

Voordewind bezocht veel ontwikkelingslanden. In Ethiopië zag hij “dat abortus daar bij wet verboden is, maar dat Nederland toch financiële steun geeft aan clubs die daar abortussen uitvoeren. Dat vind ik stuitend”.

Hij pleit voor inzet “op preventie. En als het om verkrachting gaat, probeer dan in die landen de rechtstaat te versterken. Maar blijf weg bij die eenzijdige focus op abortus”. (KN/RD)