<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

‘Geschiedenis die het heden ontmoet’: Vaticaan opent ruimte voor moderne kunst in historische bibliotheek

Catholic News Agency 4 november 2021
image
Archiefbeeld: de Apostolische Bibliotheek in het Vaticaan Foto: Alexey Gotovskiy - CNA

De historische bibliotheek van het Vaticaan heeft een nieuwe ruimte gecreëerd voor tijdelijke kunsttentoonstellingen. Paus Franciscus zal de galerij openen en de eerste tentoonstelling bezoeken op 5 november.

Volgens de bibliothecaris van het Vaticaan, kardinaal José Tolentino de Mendonça, is de nieuwe tentoonstellingshal bedoeld “om de cultuur van ontmoeting te bevorderen”.

“Onze uitdaging is om de culturele rol van het Vaticaan in de hedendaagse wereld te versterken”, voegde hij eraan toe, en beschreef het contrast tussen oude werken en hedendaagse kunst als “geschiedenis die het heden ontmoet”.

Eeuwenoud

De huidige pauselijke bibliotheek dateert vermoedelijk uit de 14e eeuw, hoewel er aanwijzingen zijn dat de katholieke Kerk al in de vierde eeuw een bibliotheek en archief heeft bijgehouden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het gebouw dat nu de bibliotheek huisvest, werd gebouwd in de tweede helft van de 16e eeuw.

‘Immens erfgoed’

Van november tot eind februari zal de nieuwe tentoonstellingshal nieuwe werken van de hedendaagse kunstenaar Pietro Ruffo tonen in een tentoonstelling genaamd EVERYONE: Humanity on its way.

De Romeinse kunstenaar zei dat “de ontmoeting met het immense culturele erfgoed van de Vaticaanse Apostolische Bibliotheek voor mij een reis was naar kennis, geografie en de geschiedenis van de mensheid”.

Dialoog met historische schatten

Naast de moderne kunstwerken zullen ook historische schatten uit de bibliotheek te zien zijn, waaronder een bijna 20 meter lange kaart van de Nijl, gemaakt door de Ottomaanse ontdekkingsreiziger Evliya Çelebi in de 17e eeuw.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens het Vaticaan zal de kaart “in dialoog” gaan met de hedendaagse “herinterpretatie” van kunstenaar Ruffo.

Meer dan 180.000 manuscripten

De expositie is elke dinsdag en woensdag vanaf 16.00 uur tot 18.00 uur op reservering voor het publiek toegankelijk.

Naar eigen zeggen bewaart de Vaticaanse Bibliotheek “meer dan 180.000 manuscripten, 1.600.000 gedrukte boeken, ongeveer 9.000 incunabelen (ofwel wiegendrukken, boeken uit de vroegste periode van de boekdrukkunst, red.), meer dan 300.000 munten en medailles, meer dan 150.000 prenten, duizenden tekeningen en gravures en meer dan 200.000 foto’s.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.