<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Essaywedstrijd opent de jacht op goede ideeën voor christelijk kunstonderwijs

Luuk van den Einden 24 april 2024
image
Het kunstonderwijs is vaak te veel gericht op kunst en te weinig op de betekenis van kunst voor de vorming van scholieren. Met een essaywedstrijd hoopt De Blauwe Koepel ideeën te verzamelen voor hoe dat anders kan. Foto: Rahul Jain - Unsplash

Met een essaywedstrijd hoopt stichting De Blauwe Koepel vernieuwende ideeën voor het kunstonderwijs op christelijke scholen te verzamelen. “Er is een blindheid die heel vreemd en heel jammer is.”

Hoe kan kunstonderwijs bijdragen aan de vorming van leerlingen op christelijke middelbare scholen? Om inspirerende antwoorden op die vraag te verzamelen, heeft stichting De Blauwe Koepel een essaywedstrijd uitgeschreven voor docenten, schoolleiders en iedereen die daar verder ideeën over heeft.

Volgens Arjan de Visser, voorzitter van de stichting en docent Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) in Veenendaal, is kunst essentieel voor de vorming van (jonge) mensen. Zijn organisatie wil zich daar hard voor maken. De Blauwe Koepel werd tweeënhalf jaar geleden opgericht om in met name het christelijke onderwijs kunst en filosofie te promoten als hulpbronnen voor de vorming van leerlingen.

‘Ideeën bijeenbrengen’

De wortels van De Blauwe Koepel liggen in protestantse hoek, maar de stichting wil graag meer samenwerking met katholieke scholen: “Als er binnen het christendom een stroming is die veel met kunst heeft gedaan en veel kunstenaars heeft voortgebracht, dan is het wel het katholicisme”, zegt De Visser.

“Wat we tot nu toe vooral hebben gedaan is scholingsdagen organiseren, maar we wilden ideeën die er in en buiten het onderwijs leven bij elkaar brengen”, zegt hij over de essaywedstrijd. “Wat je vaak ziet is dat mensen zelf een aanpak hebben en dingen uitproberen, maar in het onderwijs wordt dat heel weinig gedeeld.”

‘Weinig relatie met religie’

“Daarnaast zien we dat veel kunstonderwijs sterk gericht is op puur kunst, maar heel weinig op hoe je kunst kan gebruiken voor vorming”, vervolgt hij. “Ook valt me op dat bestaande lesmethoden weinig relatie leggen met religie, terwijl een gemiddelde kerk, zeker een katholieke, helemaal vol kunst staat.”

“Wat je vaak ziet is dat mensen zelf een aanpak hebben en dingen uitproberen, maar in het onderwijs wordt dat heel weinig gedeeld.”

“Dat is een soort blindheid die heel vreemd en ook jammer is. Wat laat je allemaal liggen? Docenten die relaties met religie en vorming wel willen belichten staan daardoor alleen, omdat huidige lespakketten daar weinig aandacht aan besteden.”

Open voor iedereen

Met de essaywedstrijd hoopt De Visser materiaal te verzamelen om het kunst- en filosofieonderwijs “wat vormender te maken, zodat je als christelijke school daar meer mee kan”. Dat zou kunnen resulteren in een nieuwe lesmethode, maar het kan ook een andere vorm krijgen.

“We willen in ieder geval ideeën ontvangen en kijken welke we gaan ontwikkelen, zodat de kans groter is dat er behoefte aan het resultaat daarvan is.”

Deelnemers aan de essaywedstrijd hoeven niet per se docent kunst, CKV of filosofie te zijn; de inschrijving is open voor iedereen die met een goed idee rondloopt. “Ik heb bijvoorbeeld ook mijn vwo 5-klas uitgedaagd om mee te doen”, zegt De Visser. Alle inzendingen worden anoniem beoordeeld. “We letten puur op de kwaliteit, niet op van wie een tekst komt.”

Zoektocht

Op 17 oktober organiseert de stichting een congres in de Domkerk in Utrecht, waar ook de prijsuitreiking zal plaatsvinden. De bekende pedagoog Gert Biesta zal daar op basis van de binnengekomen essays spreken.

Wat er daarna met de teksten zal gebeuren – of die bijvoorbeeld gebundeld worden tot een uitgave – kan De Visser nog niet zeggen. “In ieder geval is het idee dat de essays inhoudelijk betrokken worden bij onze zoektocht naar waar we met het onderwijs naartoe moeten.”

Deelnemers kunnen hun essay voor 1 september insturen. Zie hier [PDF] voor meer informatie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.