fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Jubileum Stille nacht gevierd met concert op Sint-Pietersplein

KN Redactie 20 december 2018
image
Vatican News

Meer dan 600 Oostenrijkers hebben dinsdag een adventsconcert verzorgt op het Sint-Pietersplein. Ze deden dit ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum van het bekende Kerstlied Stille nacht. 

Het concert werd uitgevoerd door schuttersgilden uit het Oostenrijkse Tirol, die woensdag tijdens de algemene audiëntie begroet werden door paus Franciscus. 

Schutters

De 600 schutters uit Tirol, Zuid-Tirol en het Italiaanse deelstaat Trentino waren van maandag tot woensdag in Rome voor een driedaagse bedevaart. Ze werden vergezeld door de bisschop Hermann Glettler van Innsbruck, die op dinsdag een Mis voorging in de Sint-Pietersbasiliek. 

Favoriete lied

Paus Franciscus heeft herhaaldelijk gewezen op het belang van muziek. Tijdens een bijeenkomst vorige week met de Oostenrijkse ambassadeur Franziska Honsowitz-Friessnigg, een groep muzikanten uit Salzburg en parlementsleden uit de hele Alpenrepubliek, noemde hij Stille nacht zijn favoriete lied.

Werelderfgoed

Het lied Stille Nacht werd in het jaar 1816 geschreven door de Oostenrijkse priester Joseph Mohr. Twee jaar later werd het stuk op muziek gezet door de Oostenrijkse componist Franz Xaver Gruber. Het populaire Kerstlied werd door beide auteurs voor het eerst uitgevoerd op 24 december 1818. Stille nacht werd in de loop der jaren in maar liefst driehonderd talen vertaald en staat sinds 2011 op de werelderfgoedlijst. (Vatican news)