fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Privébezoek paus aan Russische expositie

KN Redactie 28 november 2018
image
(Foto: Holy See Press Office)

Paus Franciscus bracht dinsdag een privébezoek aan een expositie van Russische religieuze kunst in de Vaticaanse Musea te Rome.

De paus werd tijdens veertig minuten rondgeleid door de directrice van de Vaticaanse Musea, Barbara Jatta, de gouverneur van de Vaticaanstad, kardinaal Giuseppe Bertello en de directrice van de Russische Tretyakov Gallery, Zelfira Tregulova.

De tentoonstelling Pelgrimage van de Russische kunst. Van Dionysius tot Malevich toon 54 Russische kunstwerken, voornamelijk bestaande uit religieuze iconen die geschilderd werden door verschillende eeuwen heen.

Volgens de Heilige Stoel is het doel om de “culturele en spirituele boodschap te presenteren  van Russische kunst in het hart van het christelijk Westen”. De expositie is juist daarom in de Karel de Grote-vleugel van het museum ondergebracht. Volgens het Vaticaan is dat een prominente plaats die de Bernini-colonnade met de St-Pieter verbindt.

“Schoonheid bouwt bruggen, brengt verschillende culturen samen en verbroedert”, zei museum-directrice Jatta tijdens de presentatie van de expositie, eerder deze maand. Volgens Jatta is de tentoonstelling “een uitwisseling, een brug, die de vele bezoekers ook in staat stelt om de grote Russische schilderkunst uit meer dan zes eeuwen te bewonderen”.

De toegang tot de tentoonstelling, die loopt tot 16 februari, is gratis. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van de Vaticaanse Musea, de Russische Nationale Galerij Tretyakov en het Ministerie van Cultuur van de Russische Federatie.